Jedni za povratak u klupe, drugi se protive online nastavi, treći za odgađanje

Vijesti 21. aug 202017:18 > 17:46
N1

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje 7. septembra, a u školske klupe se vraćaju svi učenici. Tačan model nastave trebao bi biti utvrđen naredne sedmice, a sindikati poručuju da su zabrinuti.

Veliki broj nastavnika ima hroničnih oboljenja, te sindikati zahtijevaju da im se osiguraju uslovi za rad u skladu s epidemiološkim mjerama.

“Svjedoci smo da se ovih dana vrši pritisak da školska godina počne u razredu, što mi prosvjetni radici odavno priželjkujemo. O tegobama online nastave, prednostima i nedostacima suvišno je i govoriti. Prisjetimo se samo zbog čega je došlo uopće do prekida redovnog školovanja. Postavljamo pitanje, s obzirom da vidimo da moramo proći edukaciju vezanu za ‘kako reagovati ako se pojavi u školi neko ko je zaražen ili prepoznati simptome potencijalno zaraženih’ da li smo mi svjesni kakav zadatak se pred nas stavlja? Dalje, ukoliko se jedan profesor zarazi čija je radna kancelarija zbornica, da li su nadležni svjesni da će pola profesora i učenika morati u izolaciju. Jedna škola, dakle, zbog načina i organizacije rada obrazovnog procesa zbog jednog oboljelog morat će prekinuti rad”, kazali su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Ističu da u srednjoj školi gotovo da i nema malobrojnih odjeljenja, što dalje znači podjelu odjeljenja na dvije grupe, a što dalje rezultira ili dupliranje norme profesoru ili smanjivanje norme učeniku što je, smatraju iz ovog sindikata, apsurdno i protuzakonito. Istakli su da će se zalagati za rješenja koja štite prava radnika, a ne ugrožavaju prava učenika.

Vlastima u USK zamjerili su što su iz medija saznali da se na području ovog kantona razmišlja o tri modela nastave. Obratili su im se i dopisom.

“Svi dobro znamo šta se od marta događalo u cijeloj BiH, a samim tim i u našem kantonu. Nastavnicii su u potpunosti osigurali sredstva za rad, što je po zakonu obaveza poslodavca, o tome nije konsultovan sindikat kao socijalni partner. Sindikat nije konsultovan ni za donošenje Odluka Vlade USK kad je u pitanju plaćanje radnika u toku pandemije, pa smo nedavno imali prolbem plaćanja toplog obroka za pomoćno osoblje u osnovnim i srednjim školama, a još uvijek je problem u vrtićima jer im nije priznata online nastava koja se na osnovu dgovora direktora vrtića i ministra obrazovanja odvijala u mjesecu maju”, naveli su iz ovog sindikata.

Od Vlade USK zahtijevaju da se ih se u sve dogovore uključi, da se organizuje edukacija za online nastavu za sve nosioce nastavnog procesa do početka školske godine, da se, ukoliko bude potrebe za njom, online nastava odvija po jedinstvnoj platformi, da se škole opreme za normalnu ili online nastavnu proces te da se osiguraju sredstva za rad nastavnika.

Podijeljenog mišljenja su i roditelji koji strahuju za svoju djecu. Jedni su za povratak u klupe, drugi se protive online nastavi, a treći traže odgađanje početka školske godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad