Runić za N1: Veza između italijanskog otpada u BiH i rasta broja zaraženih

Vijesti 24. avg 202017:56 > 18:02
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, kazala je danas za N1 da ima informaciju da se italijanska policija uključila u rješavanje slučaja odlaganja otpada na prostor ove bosanskohercegovačke opštine. Ona je također komentarisala i navode o vezi otpada s povećanim brojem zaraženih korona virusom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ona je u razgovoru za N1 kazala da je period od uvoza otpada – agonija za stanovnike Drvara.

‘Drvar je u fokusu već 55 dana, ja to zovem agonijom — otkako smo saznali da je otpad uvezen na područje naše opštine. Uspjeli smo da zaustavimo uvoz, a tih 300 i nešto koje su uvezene da se uklone s naše opštine – do danas nije urađeno ništa”, rekla je gošća N1.

Federalna inspekcija je u ovom sluičaju kupila mjesec dana, dodala je.

Izvor : N1

‘Saznala sam do rješenje nije ni uručeno onima kojima je trebalo. Ovih 55 dana se kupuje vrijeme, Federalna inspekcija je bila na terenu, ali ono što mi s lokalnog nivoa radimo jeste da vodimo jednu administrativnu borbu. Sačekali smo ovaj rok. Vidjećemo koji su dalji pravni postupci. Pritisak građana postoji i određena vrsta panike. Počeo se naglo javljati i broj zaraženih korona virusom. Među građanima vlada i dalje panika, pa se indirektno vežu dva podatka. Šta je tačno i šta nije tačno, nisam mjerodavna da sudim. Smatram da se u Tužilaštvu kriju mnogi odgovori na mnoga pitanja”, naglasila je ona.

‘Ja većinu informaciju dobijam prvo iz medije pa oddna dio tih informaciaj dobinem službeno. U jednom od dopisa od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, napisano je da je u ovom slučaju informisana policija u Italiji”, dodala je ona.

Podsjećamo, veliku pažnju javnost prije nešto manje od dva mjeseca privukla je informacija o uvozu velike količine otpada na prostor opštine Drvar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad