Česte pauze tokom rasprave o žalbi na presudu Mladiću zbog prekida video-veze

Vijesti 25. aug 202015:43 > 15:49
Reuters

Dosadašnji tok prvog dana rasprave o žalbama na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu obilježile su česte pauze, a zbog prekidanja video-veze.

Žalbeni proces je bio prekidan više puta na nekoliko minuta, pa je odbrana svoje obrazlaganje argumenata prekidala zbog prekida veze sa sudijama, a ponekad je određivana i pauza od sat vremena.

Zbog koronavirusa, u sudnici u Hagu od petočlanog sudskog veća nalazi se samo sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya, dok su ostale sudije prisutne online.

Žalbeni pretres je počeo uvodnom izjavom sudije Prisca Matimba Nyambe, koja je kao predsedavajući sudija u ovom predmetu ukazala da ovo nije suđenje iz početka i da strane ne treba da ponavljaju stvari sa suđenja, već da predoče navodne greške.

Takođe, ona je podsetila i na tok žalbenog postupka, odnosno više odlaganja od marta, kako zbog operacije Mladića, tako i pandemije koronavirusa.

Tokom dana, predsedavajuća je zbog prekida veze rekla da će dijelove argumenata odbrane koje nije čula, morati da pogleda naknadno u transkriptu.

Samoj raspravi prisustvuje i Mladić, koji nosi zaštitnu masku na licu.

Njegovu odbranu danas predstavljaju advokat Dragan Ivetić i pravna zastupnica Peta-Louise Bagott, dok glavni branilac Branko Lukić i pravni zastupnik Boris Zorko ne učestvuju, jer nisu saglasni sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede raspravu, kako su naveli, u vreme koronavirusa i lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.

VEZANE VIJESTI

Ivetić je uložio prigovor na današnje održavanje procesa, kako zbog, kako je naveo, lošeg zdravstvenog stanja Mladića, tako i zbog prigovora da se žalbeni proces održava putem video-konferencije.

Potom je Peta-Louise Bagott zatražila od veća da preinači svoju odluku i donese odluku da Mladić nije kriv, a Ivetić je nakon nje ponovio svoje neslaganje sa održavanjem procesa.

“Tražim da se moje učešće ne smatra slaganjem niti priznanjem današnjeg žalbenog pretresa kao odgovarajućeg, niti se odričemo onoga što je u podnesku navedeno”, kazao je Ivetić.

Nakon odbrane, argumente po žalbama iznijet eće i haško tužilaštvo, a zaključivanje žalbenog pretresa zakazano je za srijedu, 26. avgust u 15,55 časova.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad