Pregled prvog dana iznošenja žalbi na presudu Ratku Mladiću

Vijesti 25. aug 202017:45 > 17:46
Reuters

Zbog pandemije koronavirusa iznošenje žalbi je održano bez prisustva novinara i javnosti. Ročište je kasnilo pola sata. Tehničkih problemi sa videolinkom, tonom i prijevodom konstantno su predstavljali veliki problem u praćenju ročišta. Ratko Mladić je u sudnicu donio knjigu koju je čitao tokom ročišta.

– Gospodine Mladiću, pratite li ovaj proces na jeziku koju razumijete?

– Ne čujem odgovor gospodina Mladića, molim da mu neko da mirkrofon.

“Nemam tona. Nemam prevod. Šta govori gospođa?”

Tehnički problemi nastavljeni su i u komunikaciji sudaca, odbrane i Tužilaštva i ponavljali su se nekoliko puta. Odbrana Ratka Mladića prvi dan ročišta iznijela je stavove kroz devet žalbenih navoda. Četiri se tiču njegovog učešća u udruženim zločinačkim poduhvatima, još četiri proceduralnim pravima i pravnim pitanjima, a posljednja žalba na visinu kazne. Mladićev advokat Dragan Ivetić, smatra da je kršenje ljudskih prava nastaviti postupak protiv nekoga ko nije adekvatnog zdravstvenog stanja da prati postupak te da prvostepena presuda Mladiću za genocid je nešto što je izmišljeno.

VEZANE VIJESTI

“Obavezujem se da sačuvam sva prava mog klijenta, za jedno ponovljeno ročište, ali tek pošto se održi sudska rasprava o njegovoj sposobnosti za suđenje”, rekao je Dragan Ivetić iz odbrane Ratka Mladića.

Advokat Ratka Mladića osporio je kredibilitet svjedoka Momira Nikolića koji je ključni svjedok Haškog tužilaštva. Nikolić je priznao krivicu i u Haagu je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici. Pravna zastupnica Mladića navela je da će odbrana ukazati na pojedine greške Prvostepenog vijeća, a koje odbrana naziva “neplanirani i neimenovani incidenti”.

“Pozivamo Vijeće da preinači osuđujuću presudu od 22. novembra 2017. godine”, kazala je Peta-Louise Baggot iz odbrane Ratka Mladića.

Tužilaštvo s druge strane kroz svoje dvije žalbe osporava oslobađajući dio s prijedlogom da se Ratko Mladić osudi za genocid u šest općina. Predsjedavajuća vijeća Mehanizma navela je da Pretresno vijeće je zaključilo da je Mladić između ostalog učestvovao u UZP-u s ciljem da se uklone muslimani Srebrenice, ubistvima i nasilnim preseljenjem.

“Pretresno vijeće je osudilo gospodina Mladića prema članu 7.1. Statuta MKSJ za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja”, riječi su Prisce Matimbe Nyambe, predsjedavjuće vijeća Mehanizma za Međunarodne krivične sudove.

Ročište će biti nastavljeno sutra, gdje će i Tužilaštvo detaljno iznijeti svoje žalbe na prveostepenu presudu. Konačna presuda Ratku Mladiću očekuje se u toku naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad