Spahići napokon u svom domu: "Ko nije bio gore, ne zna kako je – kao logor"

Vijesti 26. aug 202016:02 > 16:08
N1

Dugo obećavano zatvaranje kolektivnih centara, konačno se počelo realizirati. U naselju Miladije u Tuzli danas su ključeve za nove stanove dobili prvi korisnici koji će iseliti iz kolektivnog centra Mihatovići gdje se rađaju već treće generacije raseljenih porodica. Tako je 90 porodica dobilo novi krov nad glavom.

Bračni par Spahić iz Zvornika zakoračio je, konačno, među svoja četiri zida – u novi stan. Posljednih 11 godina njihov je dom bio dijelom kolektivnog naselja Mihatovići, za koje im je već – kako kažu – ponestalo strpljenja.

“Naći će se svi uvrijeđeni. Ja ne bih želela nikoga ocrniti Ali to je haos i užas. Jedva smo čekali da se rešimo Mihatovića. Narod je u zadnju godinu i po do dve, postao nemoguć”, izjavila je Ljubica Spahić.

“Ko nije bio gore i živio, taj ne zna kako je. Ne znam da li i smijem reći ali to je kao logor otvorenog tipa, geto. Nismo imali gdje izaži. Ko je imao para, sišao je u čaršiju. Nešto zaradio , kao i ja što radim”, dodao je Suljo Spahić.

Njihov prvi komšija bit će Emin Baćevac, raseljeno lice iz Ugljevika koji od 1992. godine, nema svoj dom. U stanu će živjeti sa suprugom i troje djece. Stari smještaj bio je izuzetno loš, priča nam.

“Ne bih tu ni stoku držao. Sve i svašta. Prokišnjava, puca, loši podovi, pojavile se neke bube, vlaga”, rekao je Emin Baćevac.

Sve to bi trebala biti prošlost za one koji sele iz najvećeg kolektivnog centra u FBiH i dobijaju nove stanove na korištenje.

“Federacija BiH za ovaj projekat je dala četiri miliona KM, a Grad Tuzla dva. I najvažnije je ulaganje u ljude, pogotovo one koji predstavljaju ranjive kategorije”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

PROČITAJTE JOŠ

“Vlada TK će davati podršku, sufinansirat će grijanja, vodosnadbjevanja, te ostalih komunalnih usluga. Svim kolektivnim centrima koji budu zatvoreni, dat ćemo onoliko koliko smo u mogućnosti”, poručio je Admir Hrustanović iz Ministartsva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

A trebalo bi da budu zatvorena 22 centra na području TK do 2022. godine. Osim ovih zgrada u Miladijama, završen je projekat i u Kladnju, a uskoro slijedi i useljenje u zgrade u Solini.

“Ukupna vrijednost svih projekata u TK je 27 miliona eura. Od toga je više od 18 miliona eura kreditnih sredstava. Sa većinom općina smo već potpisali sporazume. Plan je da se do kraja 2022. završe svi ti projekti. Što se tiče implementacije, ona zavisi od lokalne administracije, od administracije Elektroprivrede i onih institucija koje trebaju pružiti potrebne dozvole”, rekao je Edin Ramić iz Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

“Ovaj projekat se finansira iz Razvojne banke Savjeta Evrope koja je donijela oko 60 miliona eura, a 44 miliona eura su obezbjedile lokalne zajednice”, dodao je Miloš Lučić iz Ministartsva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Stanari su dobili i po veš mašinu, električni šporet i frižider. Ostalo će sami morati kupiti. Kažu da je najbitnije da imaju, da nisu više beskućnici jer raseljenički život, težak je.

“Sada kupuješ u svoje pa je malo drugačije. Snaći ćemo se. Cijeli život se snalazim od 1992.godine i ovo mi je ništa”, rekao je Emin Baćevac.

“Čim smo izašli sa svog, mi nismo više onaj narod što smo bili. Ima i lijepih trenutaka. Ali više je zla nego dobra. Čim nisi više u svojoj kući, nema tu života. Ja ne zna koliko ću jo živjeti, ali za mene i za suprugu nije mogao doći bolji dan”, rekao je Suljo Mekić.

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima živi više od sedam hiljada građana BiH za koje će biti obezbjeđeno 2.600 stanova u 45 opština i gradova u BiH. Tako će biti zatvoreni svi centri u RS i više od 76 posto na području Federacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad