Poznat razlog porasta broja zaraženih u nekim kantonima

Vijesti 26. aug 202016:31 > 16:33
N1

U kantonima koji su dugo imali najveći porast zaraženih, Sarajevskom i Tuzlanskom evidentira se pad broja novooboljelih. No njihov broj se povećava u Kantonu 10, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu, koji trenutno ima najveći procenat oboljelih u odnosu na broj stanovnika.

“Jedan od glavnih uzroka ovakve trenutne situacije koju imamo u županiji je veliki broj svadbenih slavlja koja su brojala 300, 400 i 600 zvanica. Veliki klaster su turisti – povratnici iz susjedne Hrvatske. Međutim sad je krajnje vrijeme je da se uozbiljimo jer ako uđemo u jesen i u školsku godinu s velikim brojem slučajeva bojim se da sustav neće izdržati ovu zimu”, rekla je Andrea Jurić, v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

I dok epidemiolozi poput Andree Jurić vrijedno tragaju za kontaktima zaraženih i pozivaju nadležne i građane na odgovornost, virusolozi analiziraju podatke o nekoliko slučajeva ponovljene zaraze koronavirusom.

Bit će interesantno da saznamo i od naših virusologa kakve su njihove procjene da li je moguće da se ponovi koronavirus i koliko možemo da se oslonimo na dolazak vakcine u koju svi gledamo kao rješenje ove pošasti koja je poharala čitav svijet.

VEZANE VIJESTI

“To se dešava i kod virusa infulense, vi se vakcinišete, razvijete određeni imunitet, ponovo dođete u kontakt s virusom infulense, razvijete daleko blažu kliničku sliku. To je poznato u medicini i to će se dokazivati i za koornaviruse, a ovisi i od tipa imunološkog odgovora organizma ali to su sve pojedinačni odgovori organizma”, pojasnio je za N1 Šukrija Zvizdić, mikrobiolog.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, koji je imao Covid 19 oboljenje, je izjavio:

“Prema mišljenjima stručnjaka i onog što se govori i ako dođe do ‘rezaraze’ radi se o jako blagoj kliničkoj slici, barem je takvo dosadašnje iskustvo i u tom slučaju pacijenti nemaju nekih ozbiljnijih poteškoća.”

#related-news_0

Mišljenje virusologa je da sama vakcina nije rješenje epidemije, ali udružena sa protivepidemijskim mjerama i pronalaskom lijeka mogla bi biti.

“Kada se sve to udruži u jedno onda ćemo mi najvjerovatnije uspjeti da koronavirus infekcije, kao i mnoge druge virusne i bakterijske infekcije, stavimo pod kontrolu”, kazao je Zvizdić.

Iz opreza naučnici i to oni koji su prebolovali Covid-19 pozivaju na odgovorno ponašanje.

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa je poručio:

“Imate određene slučajeve u kojima je virus detektabilan nakon dužeg vremena, pa imate nekad negativne PCR-ove, pa nakon određenog vremena pozitivne PCR-ove. Imate slučajeve ponovnog oboljevanja, ponovljenih simptoma. Primarno sebe posmatram kao osobu koja eventualno još uvijek može da poštivanjem mjera spriječi širenje virusa i zbog toga se držim preporuka kriznog štaba.”

Sudeći prema novima saznanjima maske, fizička distanca i pranje ruku mjere su koje važe i za 12.336 oporavljenih u BiH u našoj zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad