Tužilaštvo u Hagu pozvalo Vijeće da osudi Mladića i za genocid u pet opština

Vijesti 26. aug 202019:28 > 19:30
Reuters

Tužilaštvo u Hagu danas je pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu pozvalo Žalbeno vijeće da osudi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i za genocid u pet opština u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Tokom drugog dana rasprave po žalbama na prvostepenu presudu Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, Tužilaštvo je zatražilo osudu i za jednu tačku optužnice u kojoj je on, prema prvostepenoj presudi, bio oslobođen.

Prvostepenom presudom, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen krivice za samo jednu od 11 tački optužnice, a to je za genocid u šest opština u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljka Laurel Baig navela je da je prvostepeno vijeće pogrešilo kada je Mladića oslobodilo krivice za genocid počinjen u još pet opština u Bosni i Hercegovini: Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Prema njenim riječima, pošto je prvostepenom presudom dokazano da su direktni počinioci u opštinama, poput Prijedora, počinili genocid i imali cilj da unište grupu, nelogičnost je te prvostepene presude i tog veća da je potreban viši nivo dokaza da se osude komandanti, kao što je Mladić.

VEZANE VIJESTI

“Da vijeće nije napravilo grešku, neizbežan zaključak bi bio i jeste da je Mladić kriv za genocid i ne samo u Srebrenici, nego i u šest opština u BiH”, rekla je ona.

Kako je dodala, zakon se ne smije ustezati od toga da stvari nazove pravim imenom, a to je u ovom slučaju genocid.

“Tužilaštvo traži od vas da popravite greške prvostepenog vijeća i da izreknete osuđujuću presudu i za prvu tačku”, navela je.

Prije izlaganja žalbe tužilaštva, Žalbeno vijeće je pitalo tužiteljku da pojasni kakva je razlika ovog slučaja u odnosu na predmet Radovana Karadžića gdje genocid isto nije dokazan, na šta je tužiteljka odgovorila da je ovde dokazano da su lokalni počinioci imali namjeru da unište Bošnjake, kao i da se radi o različitim opštinama.

Odbrana je još jednom pozvala Vijeće da poništi osuđujuću presudu Mladiću.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još pet opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svedočenja ukupno 592 svjedoka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad