Ajnadžić uputio otvoreno pismo nakon izjava Milorada Dodika u Beogradu

Vijesti 27. aug 202010:36 > 10:42
TANJUG / ZORAN ZESTIC

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo nakon što je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u javnosti iznio teze o teze o "čistim srpskim općinama" u Sarajevu.

“U svom najnovijem obraćanju javnosti član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom bezuspješno i zalud uvjerava i sebe, domaću i stranu javnost u nešto što se ne može braniti na istinit način. Propada mu još jedan beskrupulozni pokušaj da uruši vjernu i istinitu sliku o multikulturalnom Sarajevu. U kojoj mjeri glavni grad Bosne i Hercegovine nije grad niti jednog lica, niti jednog naroda, niti bilo čijeg vlasništva ilustrativno govore istorijske činjenice. Niko ne može osporiti da su samo u proteklom stoljeću Bošnjaci, Srbi i Hrvati, stanovnici ovog grada, sa ostalim pripadnicima etničkih grupa, zajedničkom borbom pružili snažan otpor fašističkom osvajaču 1941. i u periodu 1992.-1995. godine”, naveo je Ajnadžić.

VEZANE VIJESTI

Kakav je višestoljetni multikulturni, multinacionalni i multikonfesionalni duh Sarajeva vjerodostojno kazuju činjenice da u Sarajevu, za razliku od gradova koji su imali određenu vrstu kontrole Milorada Dodika, nije porušen nijedan vjerski objekat pravoslavne i katoličke crkve, jevrejske sinagoge, osim teških oštećenja džamija i drugih islamskih objekata usljed agresorskog granatiranja, a ne djelovanja građana ovog grada koji su tokom opsade sačuvali svoju ljudskost i na jednak način dijelili posljedice ratnih užasa i agresorskog razaranja Sarajeva uz organizirano ubijanje djece, civila i drugih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, stoji u pismu.

“Mnogobrojne kulturne manifestacije iz oblasti kulture, umjetnosti, filma, sportski i drugi događaji svjedoče da građani Sarajeva, uprkos tragičnim stradanjima u historijskim vremenima nasilja, a posebno u periodu agresije na BiH 1992.-1995. godine nisu izgubili vjeru u ispravnost svog ljudskog uvjerenja da su svi građani, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, jednaki pred zakonom i da imaju ista prava na slobodan život i napredak lični i svoje porodice. U tom kontekstu ukazat ću da Općina Centar, kao istinska multikulturalna sredina, svoj odnos pored ostalog pokazuje dodjeljujući đačke i studentske stipendije, projekte start up biznisa za mlade, projekte iz oblasti kulture, podrške vjerskim zajednicama gdje su naglašeni kriteriji znanja, uspjeha i kreativnih ideja, a ne pripadnosti bilo kojoj vjerskoj i nacionalnoj skupini. Takav put je bio jučer, on je takav danas i u našem Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine biće poput minulih stoljeća isti dok je svijeta i vremena”, naveo je Ajnadžić u otvorenom pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad