Postoji li veza između otpada iz Italije i povećanja broja oboljelih?

Vijesti 27. aug 202017:44 > 18:28
N1

Gotovo dva mjeseca u Drvaru i Bosanskom Grahovu traje borba građana i lokalnih vlasti za izmještanje nelegalno odloženog otpada iz Italije. I porast broja oboljelih od COVID-19 povezuju s isparavanjem tekstilnog otpada i pozivaju nadležne na konačno rješenje problema, te policijske agencije na istragu cijeloga slučaja.

I dalje se blizu 300 tona tekstilnog otpada nalazi u hali nekadašnjeg preduzeća Grmeč. Dvadeset šlepera je firma “Krom reciklaža” uvezla i istovarila u pet opština iz tri kantona. Federalni urbanističko-ekološki inspektori su izvršili sedam inspekcijskih nadzora i iz Drvara i Bosanskog Grahova izuzeli uzorke.

Dok iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da je otpad neotrovan, predstavnici lokalne vlasti bacaju sumnju da bi se moglo raditi o COVID otpadu.

Inspektori kažu da je otpad po Baselskoj konvenciji B3030 neotrovan, načelnica Drvara Dušica Runić pita da li je opasan po COVID konvenciji.

“Broj oboljelih od COVID-19 od 1. jula povećan je na 58, aktivnih sa današnjim danom je 37, a 19 je izličeno, dok je dvoje preminulo. U neposrednoj blizini Doma zdravlja isparav 300 tona otpada uvezen iz Padove, italijanske regije sa najviše slučajeva zaraze. Građani su u panici i traže odgovroe na pitanja da li ove dvije pojave imaju direktnu vezu”, kaže Runić.

Postupajući inspektor je rješenjem od 24. jula naložio “Krom reciklaži” da otpad prikupi i vrati pošiljaocu ili da ga zbrine na predviđen način. Rok za izvršenje rješenja je 30 dana od dana dostavljanja, te zbog poteškoća dostavljanja rješenja rok još nije istekao, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ranije, 6. jula kantonalni ekološki inspektor je naložio istom preduzeću da ukloni otpad, međutim 24. jula slučaj prelazi u ruke Federalnog inspektorata.

“Moje Rješenje koje sam ja uputio, pitao sam gospodina Tadića za kućnu adresu, to su Šipovljani i ja sam dobio povratnicu da je on primio. Za federalno Rješenje ne znam”, ističe Trvtko Ćubela, ekološki inspektor Kantona 10.

I dalje je nejasno kako je firma koja je uvezla otpad registrovana na adresi Titova 1, gdje se nalazi zgrada opštine Drvar. Načelnici lokalnih zajednica u kojima je otpad kažu da su istražujući ovaj podatak dobijali samo odgovore da se radi o administrativnoj grašci.

“Više dopisa smo slali vezano za istragu i pozvali i kantonalni i federalni MUP i SIPU da se uključe da odgovorne privedu pred lice pravde”, navodi Milorad Gligić, načelnik Bosanskog Grahova.

Dva šlepera istog otpada istovarena su i na području Bihaća.

“Nije uopšte bitno da li je kontaminiran otpad, ovakav ili onakav – to se mora brzo riješiti zbog naše časti, našeg dostojanstva, ne može kako se kome ćefne da nam uvozi probleme i da utiče na naše živote”, poručuje Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Sa konferencije je poručeno i da je afera sa otpadom pokazala na svu nespremnost države, odnosno viših organa vlasti, da zaštite građane i lokalne zajednice od ljudi koji zarad nelegalno stečenog profita ugrožavaju živote i zdravlje stanovnika i uništavaju prirodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad