Lječilište Gata neće biti izolatorij, Dom zdravlja Bihać širi kapacitete

Vijesti 28. aug 202011:38 > 11:55
Grad Bihać

Gradsko vijeće Bihaća održalo je danas vanrednu sjednicu o Odluci Kriznog štaba USK da lječilište Gata pretvori u izolatorij, čemu su se usprotivili mještani.

Dan prije sjednice obaviješteni su da je resorno kantonalno ministarstvo izmijenilo naredbu i njom se poništava ova naredba.

Nakon diskusija vijećnici su jednoglasno usvojili zaključak kojim Gradsko vijeće Bihać traži od Ministarstva zdravstva USK-a da ZU Lječilište Gata nastavi obavljati poslove u punom kapacitetu radi kojih je zdravstvena ustanova i osnovana, a s obzirom da je to jedina zdravstvena ustanova takvog tipa u USK-a.

VEZANE VIJESTI

Vijećnici su iznijeli i niz primjedbi na ralun izolatorija u Domu zdravlja Bihać kazavši kako on nije ispunio svoju svrhu jer nije adekvatno opremljen. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao kako Grad uložio 20.000 KM u taj izolatorij i da ga ne treba ukidati već, ako je potrebno, uložiti dodatna sredstva kako bi se proširilo.

“Izolatorij u Domu zdravlja formirali smo kada smo u martu dobili naredbu Kriznog štaba USK. Oni su predlagali da to bude dvorana, ali smo se mi odlučili za Dom zdravlja. Sada je ispalo da to nije dobro izgrađeno. Urađena su vrata, struja, okrečeno je, toalet, voda i sve je urađeno. Ako to nije uredu, dajte da sada napravimo i uredimo. Danas sam oformio i komisiju ispred Grada koja će utvrditi stanje u izolatoriju, da vidimo je li nas neko prevario ili su ta sredstva potrošena kako treba. Oni trebaju utvrditi šta im fali kako bismo to osigurali“, rekao je Fazlić.

Pozdravio je odluku Ministarstva zdrvastva USK da povuče odluku o formiranju izolatorija u lječilištu Gata.

“Vjerujem da je prvobitna odluka bila iznuđena i rezultat nemoći”, zaključio je Fazlić.

Mještani su ranije poručili da su zobg ove odluke spremni i na radikalnije poteze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad