CIK BiH ovjerio 2.258 kandidatskih lista i 21.513 kandidata za lokalne izbore

Vijesti 28. aug 202013:41 > 13:53
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je danas 2.258 kandidatskih lista sa 21.513 kandidata za lokalne zbore. Odbijen je zahtjev Mile Janjića da se briše sa liste za načelnika Srebrenice, jer prema Izbornom zakonu to nije moguće nakon ovjere kandidature.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici, za izbore se prijavilo 2.721 kandidatskih lista sa 30.988 kandidata, od kojih je nevalidno 462 listi i 9.055 kandidata.

Danas je rečeno kako su svi kandidati dostavili ovjerenu izjavu kojom garantuju da su riješili nespojivosti za svoje kandidature u smislu ako obnašaju neku dužnost ili posao koji se kosi sa Izbornim zakonom.

“Nemamo podatke ko je sudija, državni službenik i sl. Mi ne možemo to znati, zbog toga imamo izjavu koju kandidati potpisuju da nisu u sukobu. Ako se u međuvremenu nađe kandidat koji ne ispunjava uvjete, kandidatura se poništava i protiv njega se pokreće postupak ukoliko se utvrdi da je dao lažnu izjavu”, rekao je službenik CIK-a.

Kandidatskim listama koje ne ispunjavaju uvjete za ovjeru dat je rok od pet dana da isprave nedostatke i to za: 626 kandidata koji nisu upisani u centralni birački spisak ili se ne nalaze u izbornoj jedini za koju su se kandidovali, a prema podacima koje su dostavili, 26 kandidata koji su na više lista, 30 kandidata koji se nalaze na kandidatskim listama koji imaju veći broj kandidata od predviđenog broja, te 949 kandidatskih lista koje nisu ispunile pravilo zastupljenosti oba spola.

Danas su donesene odluke i o nabavci namještaja, računarske i ugradbene opreme za potrebe CIK-a, te odluke o ostavci, prestanku i dodjeli zamjenskih mandata u općinskim vijećima Domaljevac/Šamac i Lukavac, te Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad