Košarac spreman predložiti zabranu uvoza grožđa na 90 dana

Vijesti 28. aug 202014:53 > 15:00
Anadolija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetio je u petak Vinariju Hepok u Mostaru gdje je održao sastanak s grupacijom proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i kazao kako je spreman predložiti Vijeću ministara zabranu uvoza grožđa na 90 dana.

Naime, vinari zahtijevaju da se zaustavi uvoz grožđa jer imaju jako tešku situaciju koja ih je pogodila zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Hepoka Nedim Marić kazao je kako imaju problem s uvozom grožđa iz okruženja te da žele zajedno s ministrom Košarcem staviti pod kontrolu te količine kako bi zaštitili i unaprijedili proizvodnju grožđa i vina u BiH.

“U slijedećih 20-ak dana naglo će se povećati količina grožđa na našem tržištu , a količine vina koje su trenutno višak u svim vinarijama u Hercegovini u budućnosti nećemo moći plasirati i praktički će nas preplaviti grožđe i vino iz zemalja u okruženju.S obzirom da se vino troši kroz turizam i ugostiteljstvo svjedoci smo da te dvije grane ne funkcioniraju i samim tim i mi smo pogođeni. U cijelom svijetu ispod 50 posto je potrošnja vina u odnosu na prethodne godine”, istaknuo je Marić.

Miro Ćorić iz Podruma Andrija istaknuo je kako ovo nije problem samo vinara nego i svih njihovih kooperanata i ljudi koji rade s njima.

“Situacija je jako teška. U povijesti se ovo nije dogodilo. Trgovalo se i kad su ratovi bili, a sada je Covid sve zatamnio”, istaknuo je Ćorić.

Ministar Košarac je u izjavi medijima kazao kako procjene govore da preko 20 milijuna litara vina danas ima u BiH te da će BiH imati značajne viškove proizvodnje s obzirom na činjenicu da proizvođači očekuju veoma rodnu godinu s jedne strane i zbog manjeg unutrašnjeg konzumiranja i vanjskotrgovinskog prometa s druge strane, će te zalihe naravno rasti.

Istaknuo je kako primarno treba zaštititi domaću proizvodnju.

“Naravno moramo sagledati i primjenu svih međunarodnih ugovora koje BiH ima, ali u svakom smislu riječi mislim da postoji dovoljno argumenata kako bismo donijeli takve odluke koje će zaštititi domaću proizvodnju. Spreman sam Vijeću ministara predložiti odluku o ograničenom uvozu, odnosno o zabrani uvoza grožđa za proizvodnju vina s jasnom tarifnom oznakom jer smatram da ćemo u tom kontekstu omogućiti našim proizvođačima vina da nesmetano mogu akumulirati svoju proizvodnju i da onda naravno vjerujem da će brzo i pandemiji Covid-19 doći kraj”, kazao je Košarac.

Kako je dodao, spreman je predložiti zabranu uvoza vina na 90 dana i u tom kontekstu zaštititi domaću proizvodnju.

“Znam da će neki iz međunarodnih krugova negirati takvo naše pravo, no naša je obveza zaštitit 81 kompaniju koja se bavi proizvodnjom vina u BiH. Nećemo zabraniti uvoz gotovih proizvoda vina ali trebamo ograničiti uvoz grožđa za proizvodnju vina i na taj način omogućiti našim vinarima da one količine koje proizvedu prerade i svoje viškove smjeste na adekvatan način”, poručio je Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad