Handžić: SBB je shvatio svoju grešku, Vlada KS što prije treba biti smijenjena

Vijesti 28. aug 202017:20 > 17:21
N1

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić kazao je za N1 kako nikada decidno nisu rekli "da postoji 18 ruku i da kreću sutra u proces smjene aktuelne Vlade KS", ali da je "jasno kako svaki dan što je ova Vlada duže navlasti ogroman luksuz za građane KS te da je u interesu da ona što prije bude smijenjena".

“Čini mi se da je SBB shvatio da su napravili kardinalnu grešku kada su svoju poziciju u najboljoj vladi parlamentarne višestranačke demokratije narušili i otišli u potpuno jednu nerazumnu i neracionalnu koaliciju u posljednjih pola godine”, kazao je Handžić u Danu uživo.

Naglasio je da još nisu vođeni nikakvi pregovori u vezi smjene Vlade KS niti formiranju nove.

“Mislim da je ova Vlada pokazala u ovom vremenu da nije sposobna da se uhvati u koštac s mnogo manjim problemima od pandemije i bilo bi korisno za građane da ona u skorije vrijeme bude smijenjena. Nama ne odgovora da se to desi prije lokalnih izbora, ali zbog ozbiljnosti situacije to se treba desiti što prije”, rekao je Handžić.

Govoreći o imenovanju v.d. ministra zdravstva KS, kazao je kako su “upozorili premijera KS da, ukoliko ministarstvo funkcioniše duže od 30 dana bez ministra, imenuje nekog drugog iz reda ministara”. Istakao je kako “nije mogao vjerovati da je Jeličić prihvatio funkciju i da je to ogromna greška jer se on ni u svom resoru ne snalazi najbolje”.

“Mi smo tražili da se zakaže hitna sjednica Skupštine u vremenu kada je bio najveći broj oboljelih i kada je vladala panika među građanima. Umjesto toga dobili smo sjednicu nakon 12 dana, a Vlada gro materijala je dostavila noć prije sjednice i u njima ništa nije bilo što je važno i bitno za ono što nas čeka u budućnosti, odnosno mjere koje moraju biti poduzete”, rekao je Handžić.

Komentirajući stanje u zdravstvenim ustanovama i prepirke između njih, rekao je kako je Skupština KS obavezala Vladu KS da osigura da sve zdravstvene ustanove u potpunosti puste u promet sve svoje kapacitete za sve oboljele nevezano za Kovid.

“Činjenica je da u vremenu pandemije dolaze na rub izdržljivosti, a neke stvaraju privid da puno rade. Puno je politike, imate i budžet ZZO koji nije racionalan i nije raspoređen u skladu s brojem usluga koje zdravstvene ustanove pružaju, ali vidjeli smo u ovom vremenu da je sve ono što je dobro u zdravstvu došlo od pojedinaca i zdravstvenih radnika koji su na prvoj liniji odbrane”, rekao je Handžić.

Istakao je kako Vlada KS kazala da je uspostavljen put pacijenta, ali da je upitno da li on postoji jer ne žele da ga predstave.

Kazao je kako je Ministarstvo obrazovanja KS potpuno pogubljeno u vezi početka nastave u KS, a “da je argument koji ide u prilog tome što je na prošloj sjednici kada je zastupnica Vildana Bešlija predložila da se nastava odgodi za 7.9. rečeno da će to urediti Federalni nivo, a Vlada FBiH je donijela odluku da nastava počne 15.9. ili da kantoni sami odluče.

“Ministarstvo obrazovanja KS odbija da se uhvati u koštac s tim problemima”, rekao je Handžić.

Komentirajući nadolazeće izbore kazao je kako vjeruje da će ovaj put doći do promjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad