Dr. Zvizdić: Trebaju li nam nove mjere zabrane u BiH?

Vijesti 29. aug 202010:18 > 11:49
N1

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, rekao je jutros za N1 da vakcina odlučujući faktor u borbi s virusom korona. Dodao je da se ovaj problem ipak ne može riješiti preko noći.

Prema njegovim riječima, pojedinačni imuniteti daju zbir kolektivnog imuniteta.

Vakcina je odlučujući faktor kako bi se zaustavilo širenje”, ispričao je on.

Potrebno je određeno vrijeme da se 70 do 80 posto stanivništva imunizira putem vakciine ili prirodnim putem”, dodao je gost N1.

Komentarišući odluku Vlade Federacije BiH o nabavci vakcina, dr. Zvizdić je kazao se radi o velikom broju doza.

‘Bio bih presretan kada bi se 800.000 vakcina upotrijebilo i kada bi, ako dobijemo ispravnu vakcinu, u velikm procentu organizmi reagovali imunim sistemom. To nije 40 posto, ni potrebnih 70-80 posto, ali jeste zaštićena određena skupina stanovništva. To je jako veliki broj doza, jako veliki obuhvat određen skupine stanovništva i to će biti zadovoljavajuće u situaciji kada svi trebaju vakcine’‘, dodao je gost Novog dana.

Govoreći o sezonskoj gripi i dolasku jeseni, on je naglasio je u cijelom procesu pripreme stanovništva važna uloga medija. 

”Prvo smo imali najave loših prognoza za jesen što sam okarakterisao kao nepotrebnim jer unosimo nemir u stanovništvo. Dolaze informacije koje jesu i nisu provjerene. Mislim da treba misliti i na drugu stranu, ne treba bombardovati samo lošim informacijama. Zna se da dolazi jesen i druge okolnosti. Dolazi jesen, sve to komplikuje situaciju i o tome treba voditi računa”, ocijenio je on.

Nove mjere zabrane?

Ono što su preporuke – bile su dovoljne da stavimo svaki mikroorganizam koji se prenosi respiratornim putem pod kontrolu. Što mi ne provodimo te mjere, ove mjere su dovoljne kada bismo ih provodili do kraja. Ove mjere su bile obavezne i kada smo imali influensa virus”, poručio je gost Novog dana.

Uskoro video razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad