Bišćani ne vjeruju nadležnima, samostalno formirali straže zbog migranata

Vijesti 29. aug 202018:19 > 20:31
N1

Ne vjerujući obećanjima nadležnih mještani u bihaćkim naseljima organizirali su straže, koje čuvaju lokalno stanovništvo i imovinu. U posljednjih sedam dana primjetan je manji broj migranata na gradskim ulicama i parkovima. Migranti, s druge strane, negoduju zbog zabrane okupljanja.

Fadil Dizdarević je penzionisani policijski istražitelj. Posao osiguravanja mjesta i stanovništva nastavio je i u šestoj deceniji života. Zajedno sa svojim sugrađanima u tri gradske ulice formirali su straže koje motre na ponašanje migranata i sprječavaju eventualne nemire-

“Grupa od pedesetak mještana svaku noć od 20 sati do ponoći organizuje, nećemo reći patrole jer je to policijski žargon, ali udružene građanske šetnje. Preventivno se pojavljujemo na par mjesta na našim ulicama da bi se stvorila sigurnost”, poručio je Fadil Dizdarević.

VEZANA VIJEST

Dizdarević i ostali mještani nadziru područje oko Krajina metala i drugih privrednih objekata koji su urušeni i napušteni, a služe za formiranje divljih migrantskih kampova. Migranti objašnjavaju da tu završe nakon što im je policija počela, kako tvrde, zabranjivati ulaz u kamp Bira poslije povratka iz tzv. gejma.

“Prije otprilike sedmicu dana policija nam je naredila da idemo u Lipu. Lipa je bila puna i nismo mogli dobiti reigstracijsku karticu. Trenutno policija migrante odvodi do Banjaluke gdje nema napuštenih starih fabrika kao ovdje, zbog toga se migranti vraćaju ovdje pješke jer im je odadve bliže da idu u gejm”, ispričao je Mustafa, migrant iz Afganistana.

#related-news_0

Od ranog jutra svakog dana policija Unsko-sanskog kantona iz pograničnih dijelova okuplja migrante i organizovano autobusima šalje prema nekom od kampova

Kamp Lipa kako kažu migranti nije onaj koji zadovoljava bilo kakve zdravstvene uslove.

“Naša je pretpostavka na području kantona da se nalazi negdje oko 10 hiljada migranata, negdje oko tri hiljade se nalazi u ovim migracionim centrima, a ostali se nalaze po napuštenim objektima odnosno na ulicama”, kazala je za N1 Snežana Galić, načelica kriminalističkog sektora USK.

Konačno uključivanje Predsjedništva BiH u cijeli problem, kao i informacije o mogućoj deportaciji migranata iz Pakistana u matičnu zemlju za domicilno stanovništtvo su ohrabrujuće informacije, a za migrante crveni znak upozorenja zbog čega odlazak u gejm više nije pitanje vremena nego određenje sudbine i nastavka života u obećanim zemljama zapada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad