Upriličena ceremonija otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2020"

Vijesti 30. aug 202012:36 > 12:38
N1

U kampu EUFOR-a u sarajevskom Butmiru upriličena je ceremonija otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2020".

Godišnja vježba “Brzi odgovor” uključuje stalne multinacionalne snage EUFOR-a i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će EUFOR imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti.

“Brzi odgovor 2020” bit će održan na teritoriji čitave zemlje, u tijesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH. Uspješnost njihovih odnosa od presudne je važnosti za uspjeh vježbe i održavanje sigurnog okruženja koje danas postoji.

Glavni prioritet zadatka za vježbu “Brzi odgovor 2020” jeste da bude održana na način koji je siguran za sve koji učestvuju i za lokalne zajednice u blizini područja održavanja vježbe.

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH imaju kontinuiranu i vrlo uspješnu saradnju sa EUFOR-om kroz područja koordinacije, obuke i vježbi, gdje stičemo dodatna znanja i iskustva. Koordinacija koju imamo sa EUFOR-om odvija se putem različitih timova za saradnju i savjetovanje od taktičkog do strateškog nivoa”, rekao je danas ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Podsjetio je da se zajednička obuka sa EUFOR-om provodi kontinuirano od 2010. godine.

“U početku je to bila saradnja na provođenju individualne obuke koja uključuje različite specijalističke aktivnosti čiji je cilj stvaranje održivih kapaciteta Oružanih snaga BiH. Od 2016. godine provodi se kolektivna obuka. Težište je usmjereno na obuku potrebnu za provođenje operacija podrške miru, a u posljednjih nekoliko godina provodimo zajedničke vježbe i zajedničke aktivnosti koje uključuju i pružanje pomoći civilnim stukturama u odgovoru na različite prirodne i druge nesreće i katastrofe”, izjavio je Podžić.

Vježba “Brzi odgovor 2020”, naglasio je, je vježba kroz koju EUFOR provjerava spremnost za provođenje dodijeljenog mandata u BiH.

Kako je kazao, bilo je prijedloga da se ova vježba, zbog širenja nove vrste koronavirusa, odgodi i izvede u elektronskoj formi.

Ovo je dokaz da EUFOR i u vanrednim situacijama može odgovoriti svojoj misiji koja mu je dodijeljena u BiH. Nama u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane, da sve ono što smo sa EUFOR-om radili tokom cijele godine, kroz ovu vježbu provjerimo”, izjavio je Podžić.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Reinhard Trischak rekao je da je ove godine priprema vježbe bila puno teža zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

“U ovogodišnjoj vježbi ne učestvuje nijedan vojnik koji prije dolaska ovamo nije proveo vrijeme u karantinu i testiran. Ove godine ćemo ponovno provesti vježbu uz učešće vojnika iz 20 zemalja i ponovno ćemo pokazati našu sposobnost da pomognemo pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja“, poručio je Trischak.

Nakon izvanrednog iskustva iz prošlogodišnje vježbe, kako je kazao, ove godine ponovno organizuju vježbu u svim dijelovima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad