Cero: Počinje li provođenje velikosrpske skrivene agende sa posljedicama za BiH

Vijesti 01. sep 202011:54 > 12:15
N1

Stručnjak za pitanja državne imovine Bosne i Hercegovine Muharem Cero komentarisao je za N1 parlamentarne izbore u Crnoj Gori te je istakao kako smatra da je, "ukoliko prosrpska većina u toj državi uspostavi izvršnu vlast, planirano ubrzano uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa između Crne Gore i Republike Srpske".

Počevši od beogradskih sastanaka između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, i ako je postojala skrivena agenda kontakata Dodik-Vučić, onda bi se ona u postojećem kontekstu moguće promjene vlasti mogla sastojati u sljedećem: nova vlast, prosrpski oprijentirana, mogla bi iskoristiti dejtonska rješenja prava uspostavljanja paralalenih odnosa između Crne Gore i Republike Srpske a koja bi po sadržini, dinamici i smislu bila identična onima koje već imaju Srbija i RS što im krajnje daje mogućnost i Dejtonski mirovni sporazum“, rekao nam je Cero.

U suštini taj projekat bi bio dokaz da su još uvijek živi velikorsprski i secesionistički projekti s jedne strane Vučića, a s druge strane Milorada Dodika. Naime, takav jedan model, ukoliko bi se uspostavio, bio bi alternativni projekat onome Miloševićem, ratnom, a sastojao bi se u izvođenju radnji iz Sanu 2 po Ćosićevom modelu i značio bi savez svih srpskih zemalja. On bi u polazištu afirmirao princip policentrične države sa ideološkom i svakom drugom središnjicom u Beogradu, a gdje bi RS i Crna Gora ustvari bile političke filijale i izvodile projekat svih srpskih zemalja. U datom trenutku i povoljnom kontekstu one bi taj cilj i formalizirale“, smatra ovaj stručnjak.

Cero za N1 ističe da, kako bi se ovakav mogući scenarij osujetio, potrebno je da ga prepozna međunarodna zajednica, a prije svega Brisel i evropske institucije.

Da bi to usporilo i zaustavilo trebalo bi da da se uz takozvanu jubilarnu 25. godišnjicu Dejtona konačno u parlamentarnu proceduru uvede donošenje zakona u upravljanju i raspolaganju državnom imovinom a na šta upućuju presuda Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu i ranije donesene ustavne presude. Zajednički paket sa ovim zakonom bi trebao da bude i donošenje zakona o restituciji. Oba zakona uspješno opstruira desetljećima upravo namjera postizanja ovih projekata od strane velikosrpske politike. Nažalost, u ovom trenutku uz asistenciju i politiku koja dolazi iz Zagreba a realizira se preko Dodikovog strateškog partnera Dragana Čovića“, naveo je Cero za N1.

Potvrda ovakvih scenarija, kako naglašava Cero, je jučerašnji sporazum o operacionalizaciji i izgradnji aerodroma kod Trebinja na lokaciji Mionići.

Uz uvažavanje ranije postignutog sporazuma Vučić-Dodik, taj aerodrom bi bio u vlasništvu i upravljajnju i Republike Srbije. Sve je to moguće upravo iz razloga što nisu donesena dva ranije pomenuta zakona. Jasno je da Vučić i Dodik ne uvažavaju činjenicu zabrane raspolaganjem tim zemljištem, mada im je poznato da se radi o državnom a ne entitetskom zemljištu. Sve je to skupa moguće uz nikakvu ili slabašnu reakciju institucija Bosne i Hercegovine, te znakovitu i upitnu šutnju međunarodne zajednice“, potcrtao je Cero.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad