SNSD protiv da "fondacija američkih demokrata" nadgleda izbore u BiH

Vijesti 01. sep 202017:58 > 18:11
N1

Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak, 7. septembra, na posebnoj će sjednici razmatrati prijedlog odluke o potvrdi izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, kojom je odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BIH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po interese tog entiteta. Dok se vodi rasprava oko toga je li i ko protiv veće kontrole izbornog procesa, otvaraju se i nova pitanja. Zašto Bosna i Hercegovina nema agenciju za nadzor i istraživanje izbora?

Nova Posebna sjednica NSRS-a i nova prilika za predlagača, člana Predsjedništava BiH Milorada Dodika da detaljno obrazloži zašto je Memorandum između CIK-a i Fondacije IFES iz Washingtona štetan po vitalni interes Srba. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević danas je pred Kolegijumom objasnio da nije suština da je iko protiv posmatranja, ali jeste protiv miješanja u izborni proces.

“Ta Fondacija za izbore je finansirana najvećim dijelom iz Nacionalnog demokratskog instituta, američkog. Dakle, tu je u pitanju jedan Institut jedne političke stranke u SAD-u i u pitanju je Institut koji otvoreno sarađuje i podržava određene političke stranke u RS-u i FBiH”, tvrdi Kovačević.

Zakazana Posebna sjednica biće još jedna predstava Milorada Dodika, smatraju u SDS-u, a u skladu sa tim stavom su i glasali na kolegijumu.

“Protiv ovog dnevnog reda bili su predstavnici SDS-a i PDP-a”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a.

Ove dvije stranke SNSD optužuju da pričom o nacionalnom interesu skreću pažnju sa izbornih prevara.

Jesu li izbori pošteni, mogu li biti pošteniji?

U Hrvatskoj zvoni Gong, u Srbiji sve nadgledaju CESID i Crta, a nakon izbora u Crnoj Gori svi znaju i za CeMI. Da li je iza spornog Memoranduma inicijativa za stvaranje nezavisne agencije za monitoring izbora?

Ne, definitvno ne. Vidimo da su to dobre prakse i u Hrvatskoj i u Srbiji i u Crnoj Gori. Mi bismo priželjkivali da takvo nešto postoji i kod nas u BiH, ili bolje posebno u RS-u i FBiH kao autonomnim”, navodi Kovačević.

“Dakle nije njih briga ni strah da li će učestvovati ta agencija, što se navode kao osnovni razlozi, evo u obrazloženju takstativno šta radi: Upravljanje biračkim spiskovima, nadzire finasiranje političkih stranaka”. Pa zar to nama ne treba? Valjda je svjestan koliko su naorali, pa da im je teško, orački rečeno zatvoriti tu brazdu”, ističe Miladin Stanić, šef Kulba SDS-a u NSRS-u.

Nema ni Gonga, ni CESID-a, a ni CeMI-ja. U Bosni i Hercegovini opštepoznat je CIK i njegova “ažurnost”; zvanične rezultate izbora objavljuju i 20-ak dana nakon glasanja.

Izbori postaju “izbroji” igrica, koju mnogi osporavajju i smataraju prevarom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad