Ružnić: Ne smije se ugroziti sigurnost građana zbog koncentracije migranata

Vijesti 02. sep 202011:19 > 11:26
N1

Danas je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

Na sastanku je odlučeno da se ide u pravcu zatvaranja migrantskih kampova Bira i Miral, te se izbjegne svaki vid nekontrolisanog priliva migranata na područje kantona, kazao je nakon sastanka premijer USK Mustafa Ružnić.

“Imali smo sjednicu Predsjedništva BiH gdje je jednim konsenzusom jasno donesen određeni set zaključaka koji se tiči migracija, prije svega jačanje istočne granice, kontrola priliva migranata i njihovo kretanje kroz BiH. I ono što je najbitnije za područje USK, a to je njihovo izmještanje iz samih centara općina i gradova izvan naseljenih područja, te obezbjeđenje finansijskog seta za pomoć upravljanja migracijama”, kazao je

Podsjetio je da je u ponedjeljak održan radni sastanak predstavnika vlasti USK, predstavnika službi unutar Ministarstva sigurnosti i predstavnika međunarodnih organizacija, na poziv ministra sigurnosti Selme Cikotića.

“I na tom radnom sastanku donešen je određeni set zaključaka. Prvi jeste da Vlada USK, odnosno Općina Velika kladuša, Grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti i predstavnicima međunarodnih organizacija ide u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta Lipe i smanjenje migranata u Biri i Miralu, a što ide u pravcu zatvaranja Bire i Mirala. Drugi nama jako značajan zaključak je taj da nema novog prijema i registracije migranata u centre Bira i Miral.”, pojasnio je.

Kazao je da je Operativna grupa danas donijela set mjera koje će se provoditi na prostoru USK.

“Sve mjere koje su donesene na prethodnoj Operativnoj grupi ostaju na snazi. Pojačavaju se u pravcu da se zadužuje Uprava policije da pojača prisustvo policijskih službenika, posebno na ulazima u USK u mjestima Otoka i Velečevo, da se ni na koji način ne smije ugroziti sigurnost građana zbog koncentracije migranata”, istakao je.

Ružnić je kazao da se zabranjuje prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz.

“Na zahtjev prevoznika, dozvoljava se prodaja karata za druga područja BiH”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad