Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen

Vijesti 02. sep 202015:46 > 15:50
Izvor: Arhiv

Kantonalni sud u Bihaću je svojom presudom potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je bivšem načelniku općine Bihać Lipovača Hamdiji (1976. godište) iz Bihaća, izrekao uvjetnu osudu zbog nesavjesnog rada u službi kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kantonalni sud u Bihaću je ujedno uvažio žalbu oštećenog Grada Bihaća i preinačio prvostepenu presudu na način da je osuđenog Lipovaču obavezao da na ime naknade štete Gradu Bihaću isplati 48.944,65 KM.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 20.06.2019. godine podiglo optužnicu protiv Lipovača Hamdije i stavilo mu na teret da je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000,00 KM.

Naime, Lipovači je stavljeno na teret da je dana 7. januara 2009. godine, u Bihaću, kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije na način da je, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke u kojem bi osigurao da Općina Bihać sačini tendersku dokumentaciju na osnovu koje će moći utvrditi činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, činjenice o organizacijskoj i tehničkoj osposobljenosti budućeg poslovnoga partnera za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać, činjenice o mogućnosti izvršenja navedene usluge, te koji postupak bi obezbjedio da ponuđač dostavi garanciju za datu ponudu, za ozbiljnost ponude, za izvršenje posla odnosno za ispunjenje ugovorne obaveze, bez da je prethodno na drugi način osigurao i utvrdio naprijed navedeno, i bez da je osigurao bilo kakve garancije da će usluga koju Općina Bihać plaća biti izvršena, te bez da je osigurao da se u ugovoru precizno navedu obaveze druge ugovorne strane u pogledu rokova izvršenja naručenog posla, načina ulaganja novca od strane druge ugovorne strane i slično, u ime Općine Bihać, svjestan svih gore učinjenih propusta, sa izvjesnom kompanijom Kentrik Europe B.V. zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać, te istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio zaključak o prenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944,65 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a na koju posljedicu je pristao, na koji način je oštetio Općinu Bihać za iznos od 48.944,65 KM.

Protiv ove presude stranke nemaju pravo žalbe, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad