Serwer za N1: Da li su SPC i vlasti Srbije bili uključeni u izbore u Crnoj Gori

Vijesti 02. sep 202017:55 > 18:02
N1

Profesor washingtonskog univerziteta Johns Hopskins i dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu Daniel Serwer danas je govorio za N1 o aktuelnim temama na ovom području. Glavna tema bili su izbori u Crnoj Gori i efekti rezultata.

“Mehanizam izbora u Crnoj Gori je bio dosta dobar. Ako oni vjeruju da je Zapad “podržavao” predsjednika Đukanovića, griješe. Vidjeli smo da je potaknuto i nasilje protiv manjina u Crnoj Gori. Dobijete izbore i nemate pravo da budete nasilni prema manjinama”, kazao je Serwer.

Da li je bilo uključenosti SPC i vlasti Srbije u izborni proces?

“Crkva se uključila u izbore u Crnoj Gori koja je branila svoje stavove, te Vlada da podrži Crkvu. Nažalost, ali to se desilo i utjecalo je na izborne rezulate. Uključivanje Srbije zajedno s onim što je rekao predsjednik je očito, nema sumnje i to se vidi po rezultatima. Nema sumnje da li su vlada Srbije i SPC bili uključeni u izbore”.

Dodaje da je potrebno vremena za formiranje vlasti i parlamenta.

“U parlamentarnom sistemu imate izbore, zatim proces formiranja vlasti. Mislim da je važno razumjeti da je za ovo potrebno vrijeme. Nije u potpunosti jasno da li će opozicione stranke formirati vladu, da li će se neko priključiti ili će doći do pomjeranja. Može proći i dosta vremena za formiranje parlamenta”.

“Neki tvrde da će sada zaustaviti put Crne Gore prema EU, ali je potrebno više od riječi da se to uradi. Ako Crna Gora krene tim putem, to može uzrokovati probleme u regiji. To sam govorio i za situaciju sa Kosovom, koja također može prouzrokovati isto. Mogu iskazati nadu da se ono što je rečeno neće provesti u djelo”, dodao je Serwer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad