Migranti u USK mogu kupiti kartu samo u jednom smjeru

Vijesti 02. sep 202018:17 > 18:39
N1

Kampovi Bira i Miral će biti zatvoreni, a dinamiku i način danas su saopštili članovi kantonalne Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom. Na snazi ostaje zabrana prijema u ove centre, ali i zabrana ulaska migranata u Unsko-sanski kanton, na čijim ulazima u Otoci i Velečevu će biti pojačani punktovi policije. Maloljetni migranti trebali bi biti smješteni u centar Duje, dok bi oni punoljetni trebali biti izmješteni u Lipu, a pominju se i Delijaš i Salakovac.

Bihać danas. Nove mjere daju rezultate, migranata je manje na ulicama. No, građani i dalje vape.

Anketa:

“Nemamo svoje slobode, prvo što nam nedostaje je sloboda, pa sve ostalo”.

“Neugodno se kretati posebno kasno uveče, jednostavno nemate toliko slobode”.

“Vlast je bolje organizovana, daje upute građanima kako da se ponašaju. Svi želimo red, mir, disciplina”.

Upravo na to pozivaju kantonalne vlasti: Prijavite ilegalne migrate, ne izdajite im smještaj, a zabranjena je i prodaja karata unutar kantona. Migranati ipak mogu kupiti kartu u jednom smjeru iz USK ka bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

Policija je dobila uputstva da pojača punktove Otoka i Velečevo, a zabranjen je novi prijem u postojeće centre.

Cilj je jasan, zatvoriti Biru i Miral, gdje je sada blizu 1.000 migranata. Za ove prioritete Ministartvu bezbijednosti dat je rok od 20 dana.

“Izmiještanje maloljetnika, jačanje Lipe, zabrana i prijem migranata u Biru i Miral, dakle njihov prirodni odliv i pravac zatvaranja”, ističe Mustafa Ružnić, premijer USK.

Od nekadašnjih 1.700, u Biri je sada blizu 500 migranata. Prvo će biti zbrinuti maloljetnici bez pratnje.

“Prijedlog ministarstva zdravstva je bio da to bude do 14. septembra, to je momenat kada nam djeca kreću u školu, da se do tada maloljetnici bez pratnje izmjeste u Duje. Mi u kampovima imamo oko 150 maloljetnika, Duje ima 130 mjesta, ali i taj ćemo problem riješiti. Prijedlog Ministarstva je išao u tom smjeru da se do kraja septembra zatvori Bira”, kaže Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Migrantska kriza u USK počela je prije četiri godine. Prošla, 2019. godina bila je najteža, brojčano najveća, kada je u USK ušlo 49.000 migranata, a blizu 3.500 je prezimilo u centrima.

Ove godine kriza je eskalirala, upozorava bivši ministar bezbijednosti Dragan Mektić. Odgovornim smatra i Predsjedništvo i Savjet ministara BIH. Krizu pojačava, smatra Mektić, loša saradnja policijskih agencija, koje se igraju prebacivanja migranata.

“Radi ko šta hoće. Ja dok sam bio ministar, mi smo svake sedmice održavali koordinaciono tijelo, kojim sam ja predsjedavao, na kojim su učestvovali i Mup Republike Srpske i Unsko-sanki kanton i problem smo rješavali dogovorom”, tvrdi Mektić.

U traganju za dogovorom i podjelom tereta krize, vlasti USK saznali su i neke iznenađujuće informacije, poput one da u centrima Delijaš kod Sarajeva i Salakovac kod Mostara ima ukupno sedam migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad