Saeb Erakat: Dogovor Izraela i Emirata – zbog Irana, ne Palestine

Vijesti 03. sep 202018:07 > 20:31
N1

Dogovor između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije sklopljen zbog Palestine nego zbog Irana, Netanyahu želi da budemo građani drugog ili trećeg reda, moja poruka je da to nećemo dopustiti, rekao je u eksklzuivnom intervjuu za N1 generalni sekretar PLO-a i najdugovječniji palestinski mirovni pregovarač dr. Saeb Erakat.

Erakat koji je učestvovao u svim dosada vođenim pregovorima o statusu Palestine i odnosima s Izraelom stava je da Emirati nisu uopšte problem nego da je problem on i njegovi sunarodnjaci koji su tu na terenu.

“Ono što su u Emiratima uradili, bez da su nas konsultovali, bez da su išta učinili, jeste da su došli sa Netenjahuom. A Trump i Kushner rade sve što je u njihovoj moći da anektiraju Jerusalem, da Al Aksu naprave džamijom pod izraelskim suverenitetom, svetom ckrvom pod izraelskim suverenitetom. Naselja su povećali za 40 posto. Sekretar Pompeo kaže da su ta naselja legalna. I kada su uveli termin aneksije ili produženje suvereniteta nad palestinskom teritorijom, oni su iz Emirata došli niotkud sa komunikeom, a kojeg Kushner smatra abrahamskim. Kada kažu abrahamski sporazum misle na to da će Jerusalem napraviti glavnim gradom Izraela. Nešto što mi pod bilo kojim okolnostima ne možemo prihvatiti. Oni u ovom dogovor nisu spomenuli ništa o izraelsko-palestinskoj granici. On želi da dođem i da se predam, da prihvatim da je zemlja između Jordana i Mediterana jevrejska, da je Jerusalem pod izraelskim suverenitetom. On želi da živim pod njegovim aparthejdom. Kada kaže mir za mir to znači da Palestinici moraju živjeti u enklavama, kako je to on opisao, i on to ne krije, pod izraelskom palicom. Rekao sam mu možete čekati do kraja vremena, do kraja svega, života, smrti, nećete vidjeti Palestinca koji će se doći vidjeti vaše lice, vaše ružno lice aparthejda i opresije. Smatram da cijela stvar sa Emiratima u suštini nema veze s Palestincima, već Iranom, regionalnim odnosima. Kao Arapi, muslimani, mi nažalost imamo 18 konflikata unutar nas i jedni među drugima. Trump je čovjek čija je ideologija bazirana na tome da su nacije stvorene ili da budu jake ili da pronađu one jake da ih štite. Tako da on stvara ovu prijetnju da bi Izrael i neke zemlje izgradile NATO. To je ludo. Šta oni misle da li će ikada Izrael nekoga štiti jer i Netenjahu, što je njegova ideologija, on vjeruje da je jak i prosperitetan Izrael zemlja kojoj je potreban konflikt a ne mir. Da je htio mir, mi smo pregovarali sa njim, po granicama iz 1967, pregovori su dobro napredovali, a on sada ponosno kaže i to je jučer ponovio ja sam taj koji je zaustavio sporazum, pregovore, onaj kojeg Palestinci moraju razumjeti, moraju doći i prihvatiti ono što im nudim. A ja bih mu rekao nosi se dođavola. Palestinci nisu poraženi i neće se predati”, kaže dr. Erakat.

Na pitanje kako gleda da je u dogovoru između Izraela i UAE kao posebno postignuće navedena mogućnost muslimanima da posjete džamiju Al-Aksa i da se tamo mole bez ikakvih problema Erakat ističe da brojni Palestinci koji žive samo nekoliko stotina metara ili nekoliko kilometara od nje i dalje neće imati pravo da je posjete.

Ja živim u Jerichu, 24 kilometara od Jerusalema i Al Akse. Mogu Vam reći da 80 posto stanovnika Jericha od 1967 nisu u mogućnosti da se mole u Al Aksi. Mogu Vam reći da 80 posto kršćana sa Zapadne obale i iz Gaze nisu mogli otići tamo da se mole. Kada kažu Abrahamski sporazum, oni ustvari kažu Jerusalem je pod izraelskim suverenitetom. Ali muslimani iz Bosne, Malezije, Saudije, svi vi možete doći i pod izraelskim suverenitetom se moliti, dođite u miru. On i Kushner prave činjeničnom stvar da muslimani moraju razumjeti, a jednom mi je jedan od njih rekao kako čovjek kao ja sa toliko knjiga i studija vjeruje da neko iz Meke dolazi u Jerusalem i za nekoliko sekundi ode u raj. To oni misle. Rekao sam im da je puno lakše razumjeti da je neko otvorio more štapom, ostavite religiju na miru. Ovo su velike religije, Božije religije, to su Judaizam, kršćanstvo i islam. Oni nude mir, pomirenje, suživot, to su ustvari religije. Ali, Kushnerova forma religije, a i ona Freedmanova i Andersonova jeste da je to Bog mržnje, Bog koji se želi osvetiti Palestincima. Kada sekretar Pompeo dođe i kaže ja hodam sa Isusom da bih legalizovao naselja, da bih ostvario aneksiju, da bih se pobrinuo da je Izrael jači od bilo koga drugog, da li je to ustvari Isus. Oni iskorištavaju religiju. Mi s naše muslimanske strane imamo one koji idu u džamiju da bi iskorištavali Boga, a ne da mu se mole. Ti su ljudi specijalisti, stručnjaci u iskorištavanju Boga, a ne molitvi, ali mi za njih stojimo uspravno i kažemo mi to možemo uraditi, možemo postići mir. Jedini način da se postigne mir jeste da se okonča okupacija, da se formira palestinska država sa istočnim Jerusalemom, Al Aksom i svetom crkvom, da živimo i pustimo da se živi prema granicama iz 1967, da riješimo sve sporove, uključujući i izbjeglice prema međunarodnom zakonu. To će se desiti”, ističe Erakat.

U videu pogledajte šta misli o odnosima između Fataha i Hamasa, Donaldu Trumpu, izborima, međunarodnoj zajednici, UN-u, te borbi protiv COVID-19 na palestinskom području.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad