Obraćanje Dodika u Narodnoj skupštini: Bez stranaca na izborima u BiH

Vijesti 07. sep 202009:13 > 09:16
RTRS

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo učešće stranaca u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini.

 Obraćajući se na sjednici Narodne skupštine, Dodik je rekao da je važna uloga Narodne skupštine u kompletnom procesu donošenja odluka Predsjedništva.

 ”Ovo je sjajna prilika da Narodna skupština Republike Srpske se pokazuje kao konačno mjesto odluke vezano za spoljnopolitička pitanja”, rekao je Dodik i nastavio:

”Meni je drago što sam od ove Narodne skupštine bio podržan na pitanjima vitalnog nacionalnog interesa”, dodao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, vidi se ”široka namjera”.

”Smatram da je navedena odluka Predsjedništva štetna za vitalne interese Republike Srske iz niza razloga. U dopisima koje smo mogli da čujemo iz CIK-a, dostavljen je memorandum koji ste imali priliku da vidite. Vidi se i namjera, ona je široka i zadire u oblasti koje su veoma važne za suverenitet samog izbornog procesa”, poručio je Dodik.

Stranci u izbornom procesu – neprihvatljivo, dodao je on.

”Zašto bi prihvatili da u izbornom procesu imamo strance, to je davanje suvereniteta izbornog procesa za koji se smatra da treba da bude nezavisan, davanje njima u ruke”, naglasio je Dodik između ostalog u svom današnjem obraćanju.

‘Neprihvatljivo za nas je da se za sajber sigurnost organizuje strana organizacije”, poručio je on dodavši da je rad IFES-a zabranjen u 17 američkih saveznih država.

Narodna skupština, podsjećamo, razmotriće na posebnoj sjednici Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme /IFES/, veoma štetna po vitalne interese RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad