Dodik psovao u Narodnoj skupštini

Vijesti 07. sep. 202012:11 > 12:16
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak da sadašnja američka administracija pokušava preuzeti nadzor nad provedbom izbora u njegovoj zemlji i tako na vlast dovesti stranke i političare koji odgovaraju Washingtonu.

Takvu tvrdnju Dodik je izniko na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske od koje je zatražio da podrži njegov veto na memorandum o suradnji između BiH i američke Međunarodne zaklade za izborne sustave (IFES).

IFES je vlastima BiH ponudio dodatnu pomoć u pripremi i provedbi lokalnih izbora najavljenih za 15. studenog, a Predsjedništvo BiH je to prihvatilo no uz protivljenje Dodika koji tvrdi da je riječ o miješanju u unutarnje poslove i derogiranju ovlasti koje imaju njezina tijela vlasti kao i entiteti.

Kako bi predloženi memorandum o suradnji bio konačno odbačen, Dodiku je potrebna potpora Narodne skupštine RS, a da bi je dobio on je optužio IFES da zapravo kani ugroziti regularnost izbornog procesa koji bi tako bio proveden po “američkim interesima”.

“Oni će nama putem cyber procesa ‘pakirati’ i radit će isto što je ranije radila CIA”, kazao je Dodik na sjednici entitetskog parlamenta u Banjoj Luci.

Njegova je teza da je glavni cilj IFES-a prilagodba izbornog sustava kako bi se na općim izborima 2022. godine zbog govora mržnje diskvalificirali kandidati koji ne odgovaraju Washingtonu, a doveli oni koji će, kako tvrdi Dodik, promicati ‘bosansku politiku’ te provoditi unitarizaciju BiH.

Lider oporbe i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da oporba ne želi dati potporu Dodikovim igrokazima jer IFES u BiH djeluje već 20 godina, a riječ je isključivo o tehničkoj potpori tijelima vlasti BiH s ciljem sprječavanja izbornih krađa.

“Vi ste najodgovorniji za krađe i zloporabe u izbornim procesima”, poručio je Šarović Dodiku. Optužio je Dodika da blokira poboljšanja u izbornom sustavu jer mu odgovara da on bude korumpiran kakav je sada i u kojemu i prije i poslije izbora može neometano kupovati ljude i tako čuvati svoju vlast.

Iznervirani Dodik Šaroviću je sa skupštinske govornice odgovorio psovkom.

“E jesi pošten j… te”, kazao je Dodik nakon čega je u dvorani za sjednice nastao kaos jer su oporbeni zastupnici bučno negodovali zbog Dodikova ponašanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad