FBiH kaznila povratnike koji žive u ovom entitetu, a imaju njive i farme u RS-u

Vijesti 08. sep 202017:05 > 18:52
N1

Na području međuentitetske linije između Kalesije i Osmaka nalazi se Mahala, prvo povratničko naselje u Republici Srpskoj. Proizvođači mlijeka dobivaju kazne jer su im adrese u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina od kojeg dobivaju premije za mlijeko, a oranice i farme su na području RS-a. Stoga su počeli zatvarati farme, a ostali traže od države rješenje problema stanovnika na entiteskim crtama.

Na očevoj zemlji Mirsad Alić bavi se poljoprivredom i uzgojem stoke. Njive i farme su na zemlji Republike Srpske, a kuća u Federaciji. Na toj adresi se prijavio za poticaj od Federacije i dobio kaznu.

“Treba sad da ja ovo ovdje rasprodam i da ponovo kupujem zemljišta još i da pravim štale od 70.000, koje sam uložio ovdje kao mladi farmer. I ja ovo da rasprodam pa da kupim tamo”, žali se Alić.

Po zahtjevu Federalnog ministarstva poljoprivrede, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, vrše kontrole za podrčuje Kalesije i izdaju kazne od 320 KM.

“Zato što se kao, lažno predstavljaju, jer im je štala, odnosno, krava u Osmacima, a oni žive u Kalesiji. Ja ne vidim tu problem. Ja obrađujem 300 dunuma zemlje. 200 dunuma u Federaciji, 100 u Osmacima u RS-u, a na to sve ja nemam ni pfeninga poticaja za ono što uradim”, ističe Senad Alić, Mahala.

Poticaje imaju na mlijeko od Federacije, a proizvedu blizu 12.000 litara mjesečno. Obrte su registrovali u Kalesiji, plaćaju sebi staž, poreze državi.

“Kada se razbolim, ja ne mogu ići u Zvornik već idem u Kalesiju u Dom zdravlja koji mi je 15 metara od kuće. Kada budem trebao u penziju, ja to ne mogu ostvariti u RS-u. Bio sam pripadnik Armije RBiH. Imam onaj staž što me sleduje i ovaj što uplaćujem sam sebi”, kaže Senad Alić.

Na međuentiteskoj liniji nekoliko proizvođača obrađuje blizu 1.000 dunuma zemlje. Razmišljali su o proširenju proizvodnje, a sada o odlasku.

“Cijelo sam vrijeme radio i zarađivao. Nisam bio na teret državi. Sada mi žele zaključati farmu. Žele da ja ovo rasprodam za šta sam se borio pet godina. Moj komšija, prodaje svoje krave, plače za njima. To mu je bio izvor prihoda i garancija da će na njegovoj zemlji ostati njegov unuk”, otkriva Senad Alić.

“Ja sam prvi dobio kaznu, sad će i ostali. Počeli su prodavati, a i ja ću ako ne dobijem premiju. Meni je to sve. Jednostavno nas guše, razdvajaju. Kaže nem podjele. Kako nema? Ne daju ovi ovamo, ne daju oni tamo. Gdje sam? Ničija zemlja. To ti je to”, dodaje Mirsad Alić.

Mještani Mahale poručuju da njima nije bitno što krave pasu u oba entiteta jer trava je ista, a najbitnije, njive nisu puste.

Na području entitetske linije živi 40 domaćinstava i uglavnom se bave poljoprivredom. Mještani su ogorčeni jer kažu da su prepušteni sami sebi i ostavljeni i od vlasti RS-a i od FBiH jer upravo žive, kako kažu, na ničijoj zemlji. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad