Zlatko Dizdarević za N1: Dodik želi da se umili Americi jer je na crnoj listi

Vijesti 08. sep 202017:05 > 17:11
N1

Premiještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem, koje je Milorad Dodik najavio nakon sastanka Aleksandra Vučića, Avdulaha Hotija i Donalda Trumpa, uopće nije tema ni u jednoj ozbiljnijoj situaciji. Kako je kazao Zlatko Dizdarević, bivši diplomata i novinar - to je isprovocirana tema kojom Dodik diže tenziju - što je njegov politički zadatak.

“To je stvar koja je regulisana međunarodnim pravilima. To što je Amerika uradila – to je druga priča. U našim realnim okolnostima, pravilima kako funkcioniše Predsjedništvo, to je nešto što ne može proći”, rekao je Dizdarević.

VEZANE VIJESTI

Evropska komisija je ranije poručila da se stav Brisela mora poštovati. Dizdarević je dodao kako sve može biti na dnevnom redu, ali:

“Mi živimo u šizofrenoj situaciji gdje je sve moguće. Nebitno je šta nalažu svjetska pravila, poredak i rezolucije. Jeruzalem nije privatna stvar, ima regulisan istorijski status. Americi je to bitno jer pokazuje silu i stoji iza Izraela. To je davna želja Izraela. Americi je to bitno zbog izbora, Dodiku da se umili Americi jer je na crnoj listi. U ozbiljnoj diplomatiji to nije tema. Što se nas tiče, to je permanentno provociranje tenzija”, rekao je Dizdarević.

Milorad Dodik također želi pokazati podršku Aleksandru Vučiću.

“Ko je iole pročitao sporazum vidi da ga Vučić interpretira na drugačiji način od Hotija. To u ozbiljnoj politici izaziva podsmijeh. Dodik je čestitao Vučiću i Trumpu na bilateralnom sporazumu, a to nema veze sa bilaterlanim sporazumom. Te interpretacije koje nas zapljuskuju su dio partikularnih interesa”, izjavio je gost N1.

Sve ove teme, tvrdi Dizdarević, nametnute su jer su bitne za Trumpa, prvenstveno zbog predsjedničkih izbora – da kaže da je postigao istorijski dogovor između Palestine i Izraela.

“Prećutno se zna – priznavanje Kosova”

N1

“Kod nas ljudi čitaju što im odgovara, kako im odgovara, a ne šta piše. Amerika ima interes da se nastavi razgovor između Srbije i Kosova, a odluka se ne može donijeti preko noći, mora se pripremiti teren. Ako proičitate sporazum – sve je u interesu SAD-a. To je povlačenje ručne kočnice Srbiji za energetske veze sa Rusijom, u odnosu na Huawei i 5G sa Kinom, i za otvaranje američke ekonomije. 5G nije problem, problem je Kina, SAD hoće da potisne kinu koja je ostvarila dominaciju sa Huaweijem”, pojasnio je Dizdarević.

#related-news_0

Dolazak Matthewa Palmera, specijalnog predstavnika SAD-a za Balkan, će prema tumačenju Dizdarevića svakako na sastancima imati teme poput 5G mreže, unutrašnjom situacijom u BiH, ali i reformom Dejtona.

“Posjeta ima veze sa unutrašnjom situacijom u BiH. Amerikanci su to najavljivali ranije, ali je korona zaustavila tu priču. Ne mislim da Palmer dolazi zbog sporazuma Srbije i Kosova. Reforma Dejtona će vjerovatno biti, 5G i zaustavljanje kineskog uticaja. Reforme su pitanje dramatično za opstanak iole normalnije BiH sparam Dejtona, nego i spram realnosti”, poručio je gost Dana uživo.

#related-news_0

Dizdarević je kazao da je logično što SAD stvara period psihološko-faktografskih priprema za rješenje spora između Srbije i Kosova.

“Teško je razgovarati o tome. Nije došlo vrijeme da se riješi to. Za obostrano priznanje treba još godina ili dvije, gdje će sporazum ući u praksu. Legalizovat će se pasoši, granični odnosi, spustit će se atmosfera. Javnost se priprema. Diplomatske odnose ne mogu da uspostave države sa nedržavama. Kosovo dobija status države, pristalo se da se ne postavljaju pitanja između Kosova i Izraela, ali prećutno se zna da će priznanje biti rezultat”, rekao je dodavši:

“Ko potpiše taj dokument ulazi u istoriju kao Vuk Branković.”

“Vidjeli smo rađanje četništva, agresivnost u retorici i ponašanju”

Dizdarević je također kazao da je SAD pristuna na Balkanu onoliko koliko ih interesuje.

“Mi smo opsjednuti sobom i mislimo da smo veliki igrači. Međutim, rijetko se spominje da Amerika ima geostrateški interes zbog vojne baze na Kosovu. Oni to gledaju”, kazao je.

Komentarisao je gost Dana uživo i izbore u Crnoj Gori, kazavši da je slika mnogo drugačija sada nego li prvih dana nakon izbora.

#related-news_0

“Bilo je optimizma jer je pao Đukanović. Ali nakon tri – četiri dana, kada se desio prvi miting ovih pobjednika, kada se konstatovalo da nije bilo nijedne crnogorske zastave, nego samo Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Postavlja se pitanje o čemu se radi? Miting prije dva dana, jedan govornik je rekao suštinu – da su i na jednom mitingu vidjeli zastavu Crne Gore – moglo se razgovarati. Vidjeli smo rađanje četništva, agresivnost u retorici i ponašanju”, rekao je Dizdarević.

Napomenuo je da je mnogo bitnije ono što se radi od onoga što se izjavljuje. Pojasnio je kako je bio iznenađen nakon saopštavanja rezultata na izborima u Crnoj Gori, ali da sada nije uvjeren da je to dobar smjer u kojem se ta zemlja kreće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad