Građani Mostara uznemireni: Neretva promijenila boju, širi se smrad (FOTO)

Vijesti 09. sep 202014:11 > 14:35
N1

Jedna od najljepših rijeka u BiH i šire, Neretva, jedna je od glavnih tema u gradu Mostaru zbog vidne promjene boje koja je primjećena. Promjene su primjećene posebno danas.

Prepoznata po svojim “smaragdnim” karakteristikama u boji, Neretva je često bila na listama najljepših rijeka Evrope, pa i svijeta. Brojni časopisi su je uvrštavali kao jednog od dragulja BiH, ali danas je ta situacija nešto drugačija.

Naime, smaragdnu boju zamijenile su nijanse zelene, žute, smeđe i sive boje, čemu svjedoče brojne fotografije na društvenim mrežama i lokalnim portalima.

Redakcija Bljeska je iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora dobila informacije da se tek utvrđuje razlog. 

“Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Djelatnici Agencije će uzeti uzroke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve”, rekli su.

Rođeni Mostarac i predsjednik G.O. Platforme za progres Mak Mehić je za N1 kazao da je šokiran prizorom Neretve i da ne pamti sličan prizor dugo vremena.

Cijeli život živim u Mostaru i ne pamtim da je ikad u kasno ljeto rijeka bila ovako zamućena. Ako je ovo planski urađeno, pitam se kao i vecina mojih sugrađana šta tačno je ispušteno u rijeku, po čijem nalogu i u dogovoru sa kim? Zgrožen sam prizorom rijeke i s obzirom na nesnosan smrad, opravdano sumnjam u ekološku sigurnost i štetnost“, za N1 je kazao predsjednik Gradskog odbora Platforme za progres, Mak Mehić.

Ipak, građani Mostara krivicu djelomične vide u ugradnji kolektora za prečišćavanje o kojima je bilo riječi prošle godine.

Marija Buntić iz Elektoprivrede “HZ Herceg Bosne” za Bljesak je izjavila da je riječ o redovitom planiranom ispustu.

“Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš”, kazala je Buntić.

Ispust je, kaže, redovit i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad