Lindov: Električne romobile bi trebalo rangirati kao bicikle

Vijesti 11. sep 202014:43 > 14:46
N1

Nisu problem električni romobili, nego smo problem mi što ne shvatamo da je to vid prevoza, kazao je za N1 Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Lindov je kazao da je i sam korisnik električnog romobila, koji koristi za prevoz do posla.

“Dolazim sa Dobrinje do Marijin Dvora i vraćam se svaki dan i to sa jednim punjenjem. Stvarno se ugodno osjećam na toj vožnji. Ono što meni pravi problem kao vozaču električnog romobila, pravi i svima, i biciklistima i pješacima, to je neizgrađena infrastruktura za takve namjene”, kazao je.

Navodi da Sarajevo trenutno nema adekvatnu infrastrukturu ni za pješake.

VEZANE VIJESTI

 “Da imamo pješačke trotoare na svim površinama i svim kretanjima odakle mogu dolaziti pješačenjem. U samom razvoju urbane mobilnosti pješaci su na prvom mjestu. Druga stvar, mi ne možemo zaustaviti ni bicikle. U svim gradovima svijeta, pogotovo Evrope, odavno su se oni pojavili kao dio javnog prevoza. Mi električne romobile, bicikle i pješačenje trebamo shvatiti kao dio načina dolaska na posao. Sve je bolje od individualnog kretanja u individualnim vozilima. To je najgore što se može desiti Sarajevu”, istakao je.

Prema njegovim riječima, pješačenje, bicikli, električni romobili i električni bicikli će biti sve prisutniji.

“Danas mi gradimo saobraćajnice samo za motorna vozila. Mi moramo izvršiti pre-projektovanje da uz svaku saobraćajnicu dajemo širinu prostora, prije svega za pješake, te za bicikle, električne romobile, itd. Oni bi se trebali po zakonu rangirati kao bicikli i da se kreću biciklističkim stazama i da važe sva pravila kao i za bicikle”, kazao je Osman Lindov.

Mnogo polemike u javnosti ovih dana vodi se oko upotrebe električnih romobila. U glavnom gradu BiH planirano je da uskoro budu dostupni ljudima kao nextbike, ali u isto vrijeme nije riješeno i regulisano pitanje njihovog korištenja.

Pitanje zbog brojnih nesreća i pritužbi građana nedavno je aktualizirano i na sjednici kantonalne skupštine, a iz resornog kantonalnog ministarstva ističu da su tim povodom već pokrenute odgovarajuće aktivnosti, u smislu pripreme prijedloga zakonske regulative kojom će se urediti ova oblast, te da će prijedlog uskoro biti proslijeđen na razmatranje Vladi i Skupštini. Struka poziva na što hitnije rješavanje ovog problema. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad