Provjerili smo koliko je korupcija kažnjiva u BiH

Vijesti 13. sep 202016:48 > 16:59
N1

Vlastima BiH stižu nova upozorenja zbog sveprisutne korupcije, koja otežava ne samo život građana, nego i odbije strane investitore da dođu u našu zemlju.

Korupcija je i dalje jedan od najvećih problema većine država Zapadnog Balkana, kada su u pitanju biznis-okruženje i investiciona klima, proizilazi iz godišnjeg izvještaja State Departmenta koji se izrađuju u cilju pružanja pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka. Provjerili smo koliko je korupcija kažnjiva u BiH.

VEZANE VIJESTI

Neučinkovito pravosuđe smanjuje mogućnost sankcioniranja korumpiranih političara, a, posljedično, ta ohrabruje pojedince da posegnu za korupcijom. Na to se upozorava godinama unatrag, a ponovno je podcrtano i u najnovijem Izvještaju State Departmenta o BiH.

“Investitori moraju da prevladaju endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem”, navodi se u Izvještaju.

Premijer Federacije Fadil Novalić, koji je i sam u središtu jedne korupcijske afere, nakon sastanka s Palemrom ukazuje na važnost borbe protiv korupcije.

“Tu podrazumijevam prije svega pravosudni sistem i javni sektor, koji je glomazan, pa i realno generiše najveći procenat korupcije”, rekao je Novalić.

Pritvorske jedinice i sudske klupe nisu nepoznanica ni domaćim političarima, ali je procesuiranje takvih slučajeva često odugovlačeno do zastare krivičnih djela, a nerijetko su optužnice padale na sudovima, jer su loše napisane. Je li posrijedi neznanje ili namjerka pogreška, nekad se pitaju i advokati.

“Često se dešava, usljed situacije da imamo nestručnog kadra u pravosuđu, da se dešavaju takve greške koje sebi tužici ne bi smjeli dospustiti. I to je razlog što često postoji veliki broj oslobađajućih presuda, zbog procesnih grešaka, dakle grešaka tužioca. E sad, jesu li te greške namjerne ili ne…”, pita se advokatica Lejla Čović.

Delegat Zlatko Miletić, koji je više puta javno govorio o tome da je krivično obrađivao brojne istaknute političare, smatra da su suci i tužitelji često pod snažnim pritiskom politike, zbog čega i dolazi do obustave brojnih istraga.

“Jednostavno, da ih natjeraju da razmišljaju o svojoj sudbini i svojoj egzistenciji. Ako oni budu u stanju da ih egzistencijalno ugroze, onda su u stanju bilo koji predmet da zaustave. Takvih je slučajeva bilo bezbroj”, istaknuo je Miletić.

Na kraju prošle godine, samo državno tužilaštvo imalo je neriješenih prijava korupcije više od 70. Državni tužitelji riješili su 16 istraga, naspram 13 neriješenih. Podignute su četiri optužnice iz oblasti korupcije, a u 2019. godini šest ih je potvrđeno na sudu. Istovremeno, Sud BiH lani je imao više od 2.800 krivičnih predmeta u radu, isto toliko su ih državne sudije i riješile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad