Dodik: Kao što nacionalno ne postoje Bosanci, nema niti bosanskog jezika

Vijesti 14. sep 202015:51 > 15:54
Screenshot/Instagram

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi sa roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu izjavu, nakon današnjeg sastanka sa roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati o rješavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje bosanski jezik, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

“Nametanje naziva jezika bosanski je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni bosanski jezik”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako onda im mora objasniti da se bosanski na srpskom kaže bošnjački.

“I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad