Opozicija reagovala na "skandaloznu" izjavu Zorana Tegeltije

Vijesti 15. sep 202018:27 > 19:03
N1

Nakon godišnjih odmora prvi put su danas zasjedali zastupnici državnog parlamenta. Ponovno aktuelizirano nepostojanje parlamentarne većine i rezultati rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Među glavnim zamjerkama zastupnika je neadekvatan odgovor na ublažavanje posljedica korona virusa.

Ministri su od početka mandata u proceduru uputili tek nekolicinu zakonskih rješenja – a predsjedavajući Tegeltija pred zastupnicima, između ostalog, rekao – nema smisla predlagati zakone, koji neće dobiti podršku u Parlamentu. Oštra reakcije opozicije.

“Sama ova izjava je praktično priznanje od predsjedavajućeg Savjeta ministara, da ne samo da nisu produktivni i da nemaju bilo koji reformski zakon da ponude Predstavničkom domu već je rekao jednu činjenicu da praktično parlamentarna većina ne funkcioniše”, zaključuje Mirko Šarović, zastupnik SDS.

“Stvarno je skandalozno priznanje predsjedavajućeg Savjeta ministara da Savjet ministara ne predlaže zakonska rješenja jer ne postoji parlamentarna većina koja bi ta zakonska rješenja usvojila, to faktički znači da ovaj Savjet ministara nema podršku parlamentarne većine i da postoje opravdani razlozi da trebaju da podnesu ostavke”, dodaje Branislav Borenović, zastupnik PDP.

Mnogo je prepreka i blokada bilo tokom formiranja Vijeća ministara, kažu iz HDZ-a i SNSD-a.

“Ne možete doći i kazati da Vijeće ministara ne radi, a zaboravite činjenice kada je formirano, kada je utemeljeno, kako je utemeljeno, što se sve čini, kakve su opstrukcije unutar samog Vijeća ministara, kakvi su zahtjevi od parlamentaraca”, navodi Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ BiH.

“Nažalost, zahvaljujući određenim odlukama koje su se prolongirale i u 2020. godini, a koje se najviše tiču opet nastavka opstrukcija implementacije izbornih rezultata, kada su u pitanju imenovanja i kada su u pitanju neke operativne stvari, imali smo situaciju da je predsjedavajući Savjeta ministara danas izjavio da za određena zakonska rješenja, prvo izvučeno iz konteksta, nije rečeno da nema skupštinsku većinu, nego da za određena zakonska rješenja nema adekvatnu podršku što je razumljivo”, pojašnjava Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a.

Iz opozicije ipak uporni: nikada ranije nije bilo manje inicijativa, prijedloga iz Vijeća ministara, a više iz Parlamenta. Trebalo bi biti obratno. Tako je i novi tekst Zakona o javnim nabavkama sačinjen u Klubu DF-a. Cilj, naveli su, lakši, transparentniji sistem s minimalnom mogućnošću korupcije. No problemi već na prvoj stepenici.

“Već sam vidio tendenciju zastupnika HDZ-a i SNSD-a da kroz komisijsku fazu pokušavaju obustaviti ovaj zakonodavni postupak, tako što su konkretno na Ustavno-pravnoj komisiji, u ovoj prvoj komisijskoj fazi, glasali protiv”, tvrdi Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a.

Većina zastupnika bili su i protiv rasprave o inicijativi Naše stranke da se Granični prijelaz Gabela polje otvori za malogranični promet, kako djeca koja pohađaju školu u Matkoviću, ne bi morali ići put dug 14 kilometara, preko Doljana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad