Arapović: Šta se dešava sa Zakonom o psihološkoj djelatnosti?

Vijesti 18. sep 202009:57 > 10:26
N1

Adis Arapović, zastupnik SBB-a u Parlamentu FBiH, otkrio je za N1, da je prekjučer obavio razgovor sa resornim ministrom, te da ima čvrsta uvjeravanja da će se Zakon o psihološkoj djelatnosti u narednih mjesec dana pojaviti na Vladi i da bi ga u Parlamentu mogli očekivati u 11. mjesecu.

“Zakon o psihološkoj djelatnosti je već dvije godine u nezvaničnoj proceduri unutar Vlade, pa čak i Parlamenta. Otprilike pola godine sam u klupama i nakon jedne sjednice počela je korona i rad Parlamenta je minimiziran. Nismo od tada do danas imali ni jednu sjednicu u sali u normalnim okolnostima. Postavio sam pitanje šta se dešava sa Zakonom o psihološkoj djelatnosti”, kazao je Arapović.

Istaknuo je da je danas psihološki pritisak na djeci, na njihovim roditeljima, na uposlenicima, vlasnicima kompanija, ljudima koji rade u javnim službama, policajcima, ljekarima, nastavnicima…, odnosno sve ono što se građanima isporučuje kao javni servis.

“Danas je pod veliki stresom da je neka stručna osoba to na adekvatan način tretirala i pronalazila određena rješenja. Prije svega, mislim na ulogu psihologa u predškolskom, školskom i srednjoškolskom obrazovanju. Sadašnji okvir njima ne garantira radna mjesta u školama. Da ne bude zabune, biti pedagog u školama i biti psiholog – nije isto. Određeni broj ima pedagoge, ali to nije isto što i psiholog. Mentalno zdravlje stanovništva je drastično narušeno. Promijenio se i stil života”, rekao je.

Dodaje da nadležne institucije u masi drugih problema, ovaj dugoročni problem uopšte ne vide kao bitan. Zbog svega toga pokrenuo je inicijativu da se ovaj zakon pod hitno stavi u parlamentarnu proceduru.

Kako smo već spomenuli, ovaj zakon bi se u Parlamentu mogao očekivati u 11. mjesecu. Što će reći da bi do kraja godine mogli imati zaokružen zakonodavni okvir za psihološku djelatnost i to, kako je kazao Arapović, nije samo pitanje angažmana psihologa u školama.

“To je pitanje formiranja privatne prakse. Vi u ovom trenutku nemate mogućnost da otvorite privatnu psihološku ordinaciju”, dodao je Arapović. 

Također, mišljena je da bi i druge institucije trebale imati psihologa.

“Gdje god radi više od 15, 20 ljudi, u skromnom prostoru, postoji potreba za psihologom koji bi pratio optimizirao i poboljšavao njihov rad. Ovo nisu normalna vremena. Naši policijaci su strašno izloženi pritisku da obavljaju svoj posao. O 2020. godini ćemo pričati dugo, kao što se pričalo o drugim događajima. Ovo je toliko veliko kao što je bacanje bombe na Hirošimu”, zaključio je Arapović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad