Sarajevski fakultet nabavio 5G telekomunikacijsku opremu

Vijesti 18. sep 202012:29 > 12:35
UNSA

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je okončao instalaciju moderne 5G opreme u laboratoriji za softverski definisane mreže na Odsjeku za telekomunikacije.

Radi se o 5G opremi baziranoj na kombinaciji univerzalnog programabilnog radiokomunikacijskog hardvera i visoko fleksibilnog softvera. Uz pomoć nabavljene opreme implementirana je 5G standalone (SA) mreža, tačnije samostalna 5G mreža koja za funkcionisanje ne zahtijeva postojanje 4G infrastrukture. Na taj način se smanjuju troškovi održavanja mreže i baznih stanica, te stvaraju dobri preduslovi za poboljšanje performansi, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje neželjenog elektromagnetskog zračenja u okolinu.

Doc.dr Enio Kaljić, dipl.ing.el, voditelj Laboratorije za softverski definisane mreže je istakao da se radi o prvoj akademskoj 5G standalone mreži u regionu. Nabavljena oprema će biti korištena i u nastavnom procesu te će znatno proširiti kapacitete za naučno-istraživački rad. Oprema je otvorenog tipa što omogućava jednostavne softverske nadogradnje i razvoj novih telekomunikacijskih usluga.

Nabavka opreme je podržana u okviru EU Erasmus+ projekta BENEFIT, projekta “Razvoj dugoročno programabilne arhitekture podatkovne ravni mobilne mreže pete generacije (5G)” pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te projekta “Poboljšanje performansi mobilnih mreža pete generacije (5G) primjenom koncepta dugoročne programabilnosti” pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Nabavka terminalne 5G opreme je podržana od kompanije UniBox.

Šef Odsjeka za telekomunikacije, doc.dr Miralem Mehić, dipl.ing.el, izjavio da je Elektrotehnički fakultet u prethodne dvije godine izvršio značajnu modernizaciju telekomunikacijske opreme. Zahvaljujući saradnji sa industrijskim partnerima i angažmanu na EU projektima, Elektrotehnički fakultet je napravio značajan iskorak u modernizaciji svojih resursa u skladu sa europskim standardima. Studenti koji upišu Odsjek za telekomunikacije će imati priliku studirati po modernim standardima te koristiti napredne laboratorijske alate. Pored širokog spektra istraživačkih oblasti kao što su kvantna kriptografija, celularne i bežične mreže, telekomunikacijska sigurnost, Internet-of-Things i LoraWAN mreža, Odsjek za telekomunikacije će se od sada moći aktivno baviti i istraživanjem modernih 5G mreža.

Šta je to 5G?

Napredni sistemi mreža pete generacije (5G), definisani kao ultra-brze mreže koje će biti nosioci budućeg Interneta, ne predstavljaju samo evoluciju trenutne generacije mobilnih mreža, nego i potpunu revoluciju na polju informaciono-telekomunikacijskih tehnologija (ITT). Ove tehnologije predstavljaju jedan od glavnih pokretača Evropske ekonomije, zbog činjenice da prihodi ITT sektora čine čak 10% od ukupnog evropskog GDP-a, sa godišnjom tržišnom vrijednosti od gotovo 700 milijardi Eura. U tom smislu, od 5G mreža, kao trenutno najatraktivnijih predstavnika ITT-a, se očekuje da će da osiguraju ultra pouzdane i ultra brze usluge svugdje i za sve i na taj način doprinesu ne samo povećanju globalnog GDP-a, nego i poboljšanju kvalitete života ljudi.

5G mreže su karakteristične po niskoj latenciji (kašnjenju, vremenu odziva) i velikom propusnom opsegu. U odnosu na postojeće 4G mreže u kojima je latencija između 20 i 150 milisekundi, u 5G mrežama se u idealnim uvjetima latencija kreće u rasponu od par milisekundi. Dodatno, 5G mreže donose i značajna poboljšanja i na polju energetske efikasnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad