Emir Suljagić za N1: Zbog čega 13 godina Tužilaštvo BiH ne reaguje?

Vijesti 18. sep 202013:34 > 13:43
N1

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić komentarisao je za N1 poziv Memorijalnog centra Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u vezi sa genocidom u Srebrenici te rekao kako očekuju da Tužilaštvo BiH počne raditi na ovome nakon 13 godina.

Nekoliko je stvari bitno napomenuti. Ovi navodi su poznati i o njima je izvještavano u medijima 2007. pa 2016. i 2017. godine i ovdje Radovan Višković nije relevantan, relevantan je sa stanovišta da je Milorad Dodik našao za shodno da mu je ponudio mjesto premijera Vlade, a ono o čemu sada treba da se razgovara jeste Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje za 13 godina nije istražilo navode svog svjedoka“, izjavio je Suljagić.

Ovdje govorimo o svjedoku koji se pojavio na nekoliko suđenja i ponovio navode u više navrata identično i to kao svjedok Tužilaštva pod zakletvom u sudnici Suda BiH a da Tužilaštvo BiH barem ispita ove navode, ako ništa drugo da budemo sigurni da neko ko obavlja jednu od najviših javnih funkcija u BiH nije uključen i nije saučestvovao u genocidu nakon pada zaštićene zone Srebrenica“, istakao je.

VEZANE VIJESTI

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je kazao da sada očekuju da “Tužilaštvo uradi ono što 13 godina ne radi”.

Mi u Memorijalnom centru smo odlučili da ovu priliku iskloristimo, pošto Tužilaštvo to nije uradilo, da objavimo urnek krivične prijave koji svaki građanin BiH može anonimno ili ne podnijeti, da barem natjeramo glavnu tužiteljicu i Tužilaštvo da rade ono za šta su dobro plaćeni i zaštićeni. Želim da podsjetim da je nedavno, u slučaju ‘Afere respiratori’ Tužilaštvo u roku od 24 sata naložilo da se privede, ispita i pritvori premijer Federacije BiH sa manjim pravnim osnovom nego što je to slučaj sa prekopavanjem masovnih grobnica, odnosno organizacijom prevoza ljudi zarobljenih nakon pada Srebrenice na mjesto gdje će biti pogubljeni“, naveo je Suljagić.

Kako je naglasio, riječ je o zločinima protiv čovječnosti, a ne o krađi, kako je rekao.

Naveo je i kako očekuje da u ovom slučaju glavna tužiteljica uputi zahtjev SIPA-i da Radovan Višković bude priveden i zadržan 72 sata dok se ne ustanovi ima li osnova za daljnje zadržavanje te da optužnica bude podignuta ili da Tužilaštvo kaže kako nema osnova za podizanje optužnice.

Imamo puno pravo da vjerujemo da je riječ o instrumentalizaciji jedne vitalne državne instiucije u svrhe zataškavanja zločina i u svrhe zataškavanja odgovornosti za saučesništvo u genocidu, odnosno zločine protiv čovječnosti“, istakao je Suljagić za N1.

Podsjetimo, Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

„U navodima koje prenosi istraživački web-portal Istraga.ba, a za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime ‘Radovan Višković’ sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad