Krizni štab FBiH donio nove naredbe, obuvaćeni i fakulteti

Vijesti 18. sep 202016:15 > 16:19
N1

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva produžio je za još 14 dana Naredbe i Preporuke koje su ranije danesene u okviru borbe protiv pandemije korona virusa. Dodana je nova stavka koja se tiče visokog obrazovanja.

“Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 odvija se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19. Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 počinje sukladno zakonu i na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”, stoji u naredbi kojom je definirano i kako se “svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konsultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skypea i sl.)”.

Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo, gdje je to neophodno, za izvođenje nastave i ocjenjivanje (npr. održavanje neophodne praktične nastave), u manjim skupinama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19 – stoji u naredbi kojom se “odredba iz tačaka 4. i 5. poglavlja VII ove naredbe primjenjuje i na fakultete prilikom održavanja nastave u novoj akademskoj 2020/2021 godini.”

VEZANE VIJESTI

Propisano je da u cilju sprječavanja širenja COVID-19, svaka obrazovna ustanova na području kantona/županije mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana.

Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama obavezuju se da nalože svim obrazovnim ustanovama u kantonu, u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona.

Ovo uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor.

Ranija mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, produžena je za još 14 dana. Kantonima je dozvoljeno da uvedu restriktivnije mjere ukoliko bude potrebe, a u skladu s epidemiološkom situacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad