Lista čekanja za vrtiće u Mostaru preduga, odgajatelji isrcpljeni

Vijesti 19. sep 202018:25 > 18:31
N1

Rješenja za problem obrazovanja djece predškolskog uzrasta u Mostaru i dalje nema. Drugi je tjedan rada vrtića, a odgajatelji poručuju kako su umorni i iscrpljeni, jer zbog neodgovornosti sustava rade duple smjene.

O obrazovanju djece predškolske dobi u korona vremenu se malo razgovaralo, a kao posljedica su zbunjeni roditelji, odgajatelji, nerijetko i mališani. Senada Kulaglić, odgajateljica u mostarskom dječijem vrtiću od prošlog ponedjeljka radi nekoliko sati prekovremeno. Sve je prilagođeno novim pravilima.

“Ujutro dijete kad dođe mjerimo temperaturu, ako roditelj to nije uradio kod kuće, a i ako je uradio, mi provjerimo temperaturu djeteta. Djeca onda peru ruke, obavezno je pranje ruka sada malo češće. Trudimo se da su u sobi razdvojeni, jer znate, djeca su u pitanju, oni vole kontakt, pa je teško. Onda nakon doručka, jutarnjeg sastanka, idemo vani, trudimo se što češće biti na otvorenom”, kazala je odgajateljica u vrtiću Mirsada Kulaglić.

Ona i njene kolegice dnevno rade i do 10 sati, kako bi boravak u vrtiću bio dostupan za svu djecu. Sporna naredba kaže da u jednoj grupi može boraviti najviše devetero djece. U vrtićima su tražili od nadležnih da odaberu sistem po kojem će sva djeca moći pohađati vrtiće, a ne samo njih devetero u grupi. Odgovor nisu dobili, pa su se sami reorganizirali.

“U jednoj grupi, na jednog odgajatelja ide devetero djece. Znači na dva odgajatelja ide osamnaestero djece, mada smo mi kako smo znali i pokušali reorganizirati u odgojnim grupama, koristeći i druge prostorije, da bi to izbalansirali i eto ne dolaze djeca svaki dan, ali to nije rješenje, da naši odgajatelji moraju svaki dan raditi od 8 do 10 sati, da bi mogli ispoštovati tu proceduru da na jednog odgajatelja ide devet djece”, rekla je Dženana Šegetalo, direktorica dječijih vrtića Ciciban Mostar.

Potom su se žalili ministarstvima zdravtsva i obrazovanja HNK i ombudsmenu za ljudska prava. Ombusmen je zatražio izjašnjavanje od svih odgovornih, uključujući i Grad Mostar i lokalni krizni štab. Odgovora do danas nije bilo. U vrtićima tvrde da su na izmaku snage.

“Mi ovako još dugo ne možemo, mi smo sad trenutačno u situaciji, jutros smo imali sastanak odgajatelja. Tete rade duple smjene, ali eto grad će podržati da se plate određene zamjene, ali vi po Zakonu o radu smijete tri tjedna u kontinuitetu da vam odgajatelj radi prekovremeno. Ja stvarno ne znam kako će ovo dalje ići, hoće li se vrtići morati zatvoriti, jer nemate vi kriterija da izaberete koja će to djeca biti u vrtiću”, rekla je Danijela Kegelj, direktorica JU Dječiji vrtići Mostar.

Roditelji oko 800 djece su potpisali peticiju u kojoj traže revidiranje propisanog broja djece u vrtićima. Dok se to ne desi, brojna djeca predškolskog uzrasta su na čekanju. U vrtićima mjesta ima dovoljno, ali kapaciteta za formiranje više grupa po devetero učenika nema. Nema dovoljno odgajatelja, prostora, a ni novca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad