"Sezonsko sniženje diploma" organizovano u Bihaću

Vijesti 20. sep 202016:40 > 16:55
Naša stranka

Gradski odbor Naše stranke u Bihaću organizovao je tokom vikenda satiričnu akciju "Sezonsko sniženje diploma" kojom su htjeli poručiti da neće odustati od zahtjeva da sve javne institucije u Unsko-sanskom kantonu izvrše provjeru svih fakultetskih diploma.

Akcija, odnosno satirična predstava, je održana na Gradskom trgom, a privukla je pažnju građana. Iz Naše stranke kazali su kako na ovaj način žele javnosti pokazati “kakav put do stjecanja fakultetske diplome prolaze miljenici političkih partija koje već deceniju sustavno uništavaju jedan od osnovnih stubova demokratije, napretka i opstojnosti jedne države, a to je obrazovanje”.

“Naša stranka je od ranije tražila i neće odustati od zahtjeva da sve javne institucije u USK izvrše provjeru svih fakultetskih diploma, te da se u skladu sa zakonskim propisima ponište i adekvatno zakonski sankcioniraju sve one koji su fakultetsku diplomu stekli u obrazovnim ustanovama koje ne ispunjavaju standarde za provođenje obrazovnog procesa. Također, Naša stranka će ustrajati na tome da provjera svih diploma postane trajna obaveza svih institucija, jer građani itekako znaju da je javna tajna da se po stranačkoj privilegiranosti ili za novac dobijaju, odnosno kupuju diplome po želji kandidata. Takav način stjecanja akademske titule brutalno i bestijalno podriva ne samo obrazovni sistem, nego i budućnost ove države u čijim institucijama se nalaze osobe koje su za novac dobile zvanja, dobre plaće i sigurne položaje”, kazali su iz GO Naše stranke.

Naša stranka

Istakli su kako žele “zatvoriti tvornice diploma, čiji vlasnici nisu ništa drugo nego svjesni podrivači pravnog sistema države i podcjenjivači onih ljudi koji su svoja akademska zvanja stekli napornim, predanim i odvažnim učenjem, studiranjem, praksom, radom i odricanjem”.

“Ispred njih, sada su na sceni vlasnici bezvrijednih diploma, koji nisu ništa drugo nego kormilari broda osuđenog na potonuće. Ne želimo potonuti, želimo znanje i vraćanje ugleda istinskim akademskim građanima, želimo oduzeti poluge vlasti, utjecaja, moći, i upravljanja ljudima koji su pogazili kodekse časti, etike obrazovnog sistema i već predugo gaze opstojnost naše države. Naš moto je da je znanje moć, a neznanje ubojito oružje u rukama vlasnika diploma bez kredibiliteta. Od nadležnih pravosudnih institucija Naša stranka insistirat će na dosljednosti u radu u predmetima koji već tretiraju oblast trgovine fakultetskim diplomama”, poručili su tokom akcije u Bihaću.

Podsjetimo, Vlada USK prihvatila je inicijativu da se provjere diplome svih zaposlenika u kantonalnim javnim ustanovama i preduzećima krajem prošle godine, ali rezultati akcije još nisu saopćeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.