"Ruka" Aljoše Čampare (ni)je presudna za novu vlast u Kantonu Sarajevo

Vijesti 20. sep 202018:53 > 18:59
Arhiv/N1

Da li je na pomolu nova smjena Vlade u Kantonu Sarajevo? Četvorka, koju čine SDP, Narodi pravda, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista- tvrde da imaju novu većinu. Ne žele precizirati da li je odlučujuća ruka SDA-ovog zastupnika Aljoše Čampare. No, sa sigurnošću tvrde da mogu formirati Vladu bez SBB-a.

Socijaldemokratksa partija BiH samouvjereno najavljuje – “Jasno je da imamo većinu, rušenje Vlade KS odmah nakon lokalnih izbora”. Korak koji nova parlamentarna većina mora proći prije “rušenja Vlade” jeste procedura za izglasavanje nepovjerenja trenutnoj Vladi što SDP najvljuje u mjesecu oktorbu. Da li će četvorka imati samo 18 ruku ili možda čak više?

“U kojem aranžmanu i hoće li u kojem kapacitetu SBB biti, to će prije svega odlučiti lideri četvorke u konsultacijama sa liderom SBB BiH”, rekao je Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a.

Na konstataciju da “od viška glava ne boli”, rekao je: “Pa iskreno da vam kažem, uvijek je bolje imati komotniju skupštinu većinu. Jer kada je ona nategnuta izvinite na izrazu, kakva je bila u proteklih šest mjeseci, onda pojedinci mogu tražiti neke stvari koje u najmanju ruku nisu korektne“.

Iz Naše stranke su istakli da “ono što je sigurno jeste da imaju većinu u KS bez SBB-a, ne isključuju da će u njoj biti i SBB”, ali pozivaju na oprez.

“To su ipak partneri koji su u jednom trenutku samo okrenuli leđa i otišli na drugu stranu”, rekao je Srđan Mandić.

N1: Vi kažete da je 18 sa rukom gospodina Čampare?
Mandić: Da ne špekulišem sada, on se još nije izjasnio, ali…
N1: On je u Pressingu N1 televizije rekao da će 100% glasati za smjenu Vlade?
Mandić: Samim tim je i rekao.
N1: Znači njegova ruka je 18.?
Mandić: Ako čujemo ono što je rekao, to bi bilo to.

Gostujući u emisiji Pressing Aljoša Čampara rekao je da će glasati za smjenu aktuelne Vlade, ali isto tako poručio da nova parlamentarna većina neće dobiti njegov glas tek tako, da moraju ponuditi razloge za to.

Zacrtani cilj četvorke je rušenje sadašanje vlade. Novu Vladu trebali bi činiti tada SDP, Naša Stranka, NiP, NBL i glas Aljoše Čampare, ukoliko se sve ovo obistini, da li će SBB prihvatiti eventualni poziv da učestvuju u novoj parlamentarnoj većini?

“Zaista ja to ne znam. I ne znam da li je moguće da će to učiniti sa gospodinom Čamparom. Recite mi gdje je gospodin Čamapara rekao: ‘Nakon što glasam za nepovjerenje Vlade biću član nove parlamentarne većine. Ja to nikada nisam čuo“, rekao je Zvonko Marić.

Ni lider SDA Bakir Izetbegović nije 100% siguran u opstanak Vlade KS. Na pitanje dali će pasti Včada u Sarajevu kazao je: “Nije nemoguće”.

Oktobar, čini se, ipak bi mogao biti presudan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad