Glušac: Akcija Gibraltar je slučaj godine

Vijesti 22. okt 201419:26 > 19:50
N1

Od devet osumnjičenih, konačan broj uhapšenih je osam u akciji Gibraltar. U prostorije SIPA-e su privedene četiri osobe: Senad Zaimović, Lajla Torlak, Sanjin Kulenović i Darko Aleksić, i u toku je saslušanje.

Jedino nije uhapšen Ejub Kučuk, vlasnik agencije Mita. Oni koji su uhapšeni, a trebaju biti dovedeni u SIPA-u su na putu iz Mostara ka Sarajevu. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uz pomoć kantonalnih MUP-ova od ranih jutarnjih sati provode akciju Gibraltar, provode pretrese i iznošenje dokumentacije i stavljanje pod kontrolu te hapšenje osumnjičenih osoba.

Sve ovo radili su i rade u ovim trenucima na 16 lokacija u pet gradova: Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Posušje i Grude, a sve ovo rade po nalogu Tužilaštva BiH iz kojeg kažu da se ovo jako dugo spremalo.

Akcija SIPA-e zove se Gibraltar zato što su preko off-shore kompanija na Gibraltaru izvlačili novac koji je prebacivan, potom navode u SIPA-i na privatne račune u nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

Mjesečno je prebacivano više desetina hiljada eura na privatne račune. Iz Tužilaštva u ovom trenutku ne žele govoriti o konkretnim dokazima, međutim tužiteljica Dragica Glušac koja će voditi slučaj pred Sudom BiH, kaže da je ovo slučaj godine, kao i da oni imaju više stotina pisanih dokaza koji će teško biti pobijeni na sudu.

U akciju je uključen Interpol, odnosno više policija iz više zemalja zapadne Evrope, a prvenstveno iz Hrvatske i Slovenije.

“Oni će svi doći na svoje”, izjavio je portparol Tušilaštva BiH Boris Grubešić. Tužilaštvo BiH, kako navodi Boris Grubešić, rano ujutro će odlučiti za koga će i da li će biti određen pritvor ili neke mjere zabrane.