Trifunović: Mi hoćemo u EU, ali pod našim uslovima

Vijesti 15. jun 201509:49 > 10:02
N1

''Politčka kriza je najjednostavnije rješenje za partije. Posljednjih dana imamo samo izgovore i pravdanja. Alarmantni podaci govore da je skoro 70.000 ljudi napustilo zemlju - to više nikoga ne dodiruje. Kriza će ići do mjere gdje sistem neće moći da funkcioniše'', kazao je Aleksandar Trifunović u Novom danu.

Iza nas je burna sedmica na bh.političkoj sceni, no čini se da nas ista ili slična situacija očekuje i narednih dana. Što se desilo, a šta mozemo očekivati, analizirali smo sa Aleksandrom Trifunovićem, glavnim i odgovornim urednikom projekta BUKA.

Počet ćemo sa situacijom u Federaciji. Od petka, DF i zvanično nije dio Vlade. Jesu li Vas iznenadile ostavke četiri ministra iz ove stranke?

”Mislim da je bilo više nego jasno zbog načina na koji je formirana vlada. Bio sam iznenađen da je vlada formirana uopšte, ali da je došlo do raskola i nisam. Najgore je to što je ovaj narod žrtva svega toga”, kazao je Trifunović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH vec vodi neke razgovare oko novog partnera. Lider SBB-a je rekao da nece u vlast. Hoće li u koaliciju Stranka za BiH ili BPS? Upravo s njima Čović sutra počinje razgovore.

”Matematička rješenja mogu samo da premoste loše odnose unutar FBiH. Koalicija koja se raspala bila je samo nužno zlo. Pričamo o političkim partijama, a ne o rezultatima njihovog rada. Mi zaista nemamo više vremena, jer će Evropa dići ruke od naše zemlje, jer nismo u stanju da napravimo ekonomske reforme.

Paralelno s krizama, stopiran je evropski put zemlje. Evropski komesar otkazao je dolazak u Sarajevo, svečano potpisivanje reformske agende je prolongirano. Zašto je Vlada RS nije usvojila?

”Mi se ponšamo kao da hoćemo da uđemo u Evropske integracije, ali po našim uslovima. To nikad niko nije uradio. BiH nije ni na mapi puta evropskih diplomatskih interesa. Fokus EU će ići u suprotnom pravcu od nas, i mislim da smo mnogo dalje od integracija. Evropa diže ruke od nas, a posljedice ćemo osjetiti mi, građani”.