SIPA prodnijela krivičnu prijavu protiv portparola UIO BiH

Vijesti 23. sep 202014:18 > 14:37
N1

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića zbog krivičnih djela prevara u službi i pranje novca.

Kako je za N1 rekao portparol SIPA-e Luka Miladinović, SIPA-e je na osnovu prikupljenih podataka, dokumentacije i izjava svjedoka 19. septembra podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv jedne fizičke osobe o počinjenim krivičnim djelima prevara u službi i pranje novca.

“Postoji osnove sumnje da je fizička osoba oštetila budžet BiH izvršenjem navedenih krivičnih djela, odnosno da je stekla protupravnu imovinsku koristu iznosu od oko 63.000 KM”, rekao je Miladinović za N1.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za N1 kako je ova pravosudna institucija zaprimila izvještaj SIPA-e.

“Formiran je predmet i bit će izvršene provjere”, rekao je Grubešić.

Kovačević je za N1 kazao kako ga niko nije kontaktirao u vezi ove prijave.

“Nemam šta reći, osim da sam do saa sve radio u skladu s propisima, a tako će biti i ubuduće. Neću ništa komentarisati dok me bilo ko zvanično ne upozna s dokumentom”, kazao je Kovačević.

Kovačević se sumnjiči da je navodno kao načelnik Odjeljenje za komunikacije UIO BH određeni vremenski period od ove institucije naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, iako na to nije imao pravo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad