Mladić koji ruši predrasude: Volio bih da se popnem na Kilimandžaro

Vijesti 23. sep. 202018:37 > 27. sep. 2020 19:20
Podijeli:
Izvor: N1

Slijepi mladić Mustafa Mujče Mehić svijetla je tačka svih nas. On ruši predrasude, piše knjigu, trči polomaraton, repa, uči preko posebnih aplikacija, a skoro se nagradio i diplomom Pravnog univerziteta u Sarajevu.

Nikada nije pomislio da odustane. Ni onda, kada je bilo najteže. Kućne poslove obavlja bez pola muke. A tako je bilo i sa studiranjem. Kaže nam da je, prema njegovom saznanju, jedini u historiji Pravnog fakulteta koji je kao slijepa osoba završio ovaj fakultet.

“Tokom svih godina na fakultetu, apsolutno nisam imao nikakvih problema, i što se tiče ispita i praćenja nastave, predavanja, obavljanja fakultetskih aktivnosti”, priča nam Mustafa, pohvalivši profesore, ali i kolege koje su mu bile nesebična podrška.

Aktivan je korisnik društvenih mreža. Svi se pitaju – kako?

“Appleovi uređaj – iPad, MacBook… imaju jednu opciju koja se zove voice over i koja kad se aktivira sve ono što korisnik bez invaliditeta vidi očima, to meni govorno uređaj pročita”, priča Mustafa.

Izvor : N1

Koliko je njegova volja jaka pokazuje i knjiga koju piše. A pisat će o sebi i svome životu.

“U kratkim crtama, opisati ću period do 2012, odnosno do perioda kada sam potpuno oslijepio. Poslije toga ću detaljnije da opišem, obrazložim, sve ono što sam ja doživio, šta sam prošao i na jedan književni način da opišem kako je zapravo biti slijep”, kaže nam Mustafa.

Advokat Senad Pećanin prepoznao je Mustafin potencijal, te mu pomagao da sprema ispite. I onaj najteži – Rimsko pravo.

“Kad god sam imao poteškoća sa nekim ispitom težim, on je bio uvijek tu. Mi smo nerazdvojni i u svemu smo zajedno”, kaže za Pećanina.

Izvor : N1

Cilj mu je da radi kao pravnik međunarodnog, radnog ili socijalnog prava. Ali tu nije kraj njegovih želja.

“Volio bih da se popnem na Kilimandžaro. Volim Afriku i sve što ima veze sa Afrikom i taj generalno kontinent mi je jako zanimljiv”, kaže on.

Ne zaboravimo, položaj slijepih u BiH mnogo je težak. No, Mustafina priča, dokaz je, da ako se pronađe način, u svemu se može uspjeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad