Grubeša: Koristili smo sve moguće resurse da bi došli do ovog cilja

Vijesti 24. sep 202011:40 > 11:53
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je danas nakon završetka vanredne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojena revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina da je "kamen spoticanja dvije godine bio dodatak toj strategiji", ali da je bitno naglasiti da ona ne smije biti izmijenjena te da su politički predstavnici na vlasti tražili da se jasnije definira i da su to i napravili kroz Aneks B.

“To nije veliki dokument, međuitim ono što on definira je to da smo tražili od Tužiteljstva BiH da dostavi neke statističke podatke koji se odnose na broj lica koja su pravosnažno osuđena, zatim broj lica čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, pa broj lica koji su pod istragom, broj lica prema kojima je obustavljena istraga, kao i za one za koje nije pokrenut postupak od 2004. godine”, rekao je Grubeša u obraćanju javnosti po završetku vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.

“Druga činjenica koja pobliže definira strategiju je da smo uveli instituciju Suda i Tužiteljstva BiH i međunarodnih predstavnika kao promatrača bez prava glasa”, dodao je.

Istakao je i kako je zadnji dio u Aneksu regionalna suradnja, a da će se odvijati i sa Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Tužiteljstvom iz Haga.

“Značajno je to da će usvajanjem ove startegije BiH dobiti predviđena sredstva od Evropske komisije i sve osobe koje rade u pravosuđu ovim putem će biti zadovoljne jer neće ostati bez posla”, istakao je.

Na pitanje N1 u vezi sa sastankom koji je održan jutros u 9:30 sati a na kojem su sudjelovali Johan Sattler, Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Josip Grubeša, ministar pravde BiH rekao je kako oni dvije godine imaju kontinuirane sastanke, odnosno otkako je Johann Sattler tu, pa kako je rekao, i ranije sa Larsom Gunnarom-Wigemarkom.

“Mi smo koristili sve moguće resurse da bi došli do ovog cilja, a to je usvajanje revidirane strategije”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa tim kako će se održavati regionalna saradnja, s obzirom da neke zemlje ne priznaju određene zločine u BiH te je rekao kako “mi ne možemo utjecati na zakonodavstvo susjednih zemalja, ali možemo problematikom unutar BiH”.

“Kada govorimo o graničavajućim terminima, ja bih bio sretan da je to bilo sa prvom strategijom završeno. Imamo veliki broj ratnih zločina u raznim fazama i ovim ćemo omogućiti da se na niže razine to premjesti i prije završi”, naglasio je.

Ministar Grubeša je rekao i kako je pozamašan iznos sredstava izdvojeno za pravosuđe BiH, jer je revidirana strategija jedan od osam prioriteta koje je Evropska komisija stavila na naš put prema Evropskoj uniji.

Rekao je i kako je revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina jednoglasno usvojena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad