Kako bh. političari zloupotrebljavaju novac građana

Vijesti 24. sep 202016:52 > 17:44
N1

Kako političari koje su građani izabrali da zastupaju njihove interese u institucijama vlasti, umjesto toga zloupotrebljavaju upravo novac tih građana - pokazali su u nizu priča novinari CIN-a. Delegati i zastupnici u Federalnom parlamentu, su u samo par godina za odvojeni život naplatili - blizu tri miliona maraka budžetskog novca.

“Manipulisali su, da tako kažem, tim naknadama za odvojeni život, gdje su neki od njih posjedovali stanove, a Parlament im je plaćao zakup stana u Sarajevu“, rekao je Nino Bilajac, novinar CIN-a.

Pripadnici FUP-a još prije tri godine su iz Parlamenta Federacije izuzeli dokumentaciju koja upućuje na prevare prilikom naplaćivanja naknada za odvojeni život – no bez konrektne akcije nadležnog Tužilaštva.

“Nadležne institucije skoro pa na gotovo imaju taj materijal, desilo se spomenut ću jedan primjer Jasenko Tufekčić, iz SDA, potpredsjednik Federalnog parlamenta u Domu naroda, kod njega smo 2017. pronašli da je manipulisao s putnim nalozima, pošto čovjek živi u Livnu, a radio je u Sarajevu. On je skoro svaki drugi dan dolazio to je ogroman broj kilometara, puta cijena goriva. On je upisivao jedne registarske oznake, a koristio potpuno drugo auto, službeno auto SDA. Koristio je još jedno vozilo koje nije ni od SDA nego su izmišljene tablice od čovjeka koji živi u Bosanskom Šamcu. Da bi stvar bila gora, taj čovjek i ne živi u Šamcu nego u Njemačkoj”, kazao je Bilajac.

Enormne sume budžetskog novca izdvajaju se na službena vozila. Ako izuzmemo institucije kojima su dobro opremljeni automobili neophodni, poput recimo policije, bijes javnosti nerijetko izazivaju skupocjene limuzine kojima se voze političari. Baza podataka BIRN-a pokazuje da je u 2018. na kupovinu vozila potrošeno vrtoglavih 48 miliona maraka. A 2019. iznos je i viši. Zloupotrebe su brojne.

“Institucija koja želi da kupi automobil već unaprijed zna koji automobil želi da kupi, na osnovu Zakona o javnim nabavkama tako nešto ne bi se smjelo uopšte navesti u tenderu, ne bi se smjela navesti marka, tip vozila, određene specifikacije koje uopšte mogu upute na to koji bi to automobil mogao da bude”, rekla je Nejra Džaferagić, novinarka BIRN-a.

Damiru Arnautu, državnom zastupniku, koji u nekoliko mandata pokreće inicijative za smanjenja plaća i naknada, uspjelo je kada riječ o ukidanju bijelog hljeba, ali i naknada za rad u komisijama.

“Koji su efekti ostvarenih ušteda tih zakona u proteklom periodu. Taj bijeli hljeb otprilike preko milion maraka one godine kada su mnogu otišli iz političkog života a ono na šta sam najponosniji taj Zakon koji je ukinuo, odnosno smanjio otpremnine, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora za svaku godinu, evo već peta godina u prosjeku milion i po godišnje”, naveo je Arnaut.

No parlamentarna primanja i novčani dodaci i dalje su znatno iznad prosječnih plaća. U ovom mandatu ipak je teže dobiti podršku za bilo kakve inicijative koje se tiču umanjenja privilegija izabranim zvaničnicima, napominje Arnaut. Mnogi nisu spremni da se odreknu luksuza, a posebno kada kako tvrdi HDZ i SNSD drže ključ za blokade u državnom Domu naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad