Vrijedna donacija Njemačke bh. Graničnoj policiji

Vijesti 24. sep 202019:31 > 19:34
N1

Njemačka nastavlja svoju dugogodišnu saradnju sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine. Njemačka ambasadorica u BiH, Margret Uebber, danas je ministru sigurnosti BiH, Selmi Cikotiću i direktoru Granične policije BiH, Zoranu Galiću uručila opremu u vrijednosti od 850.000 eura. Graničnoj policiji BiH i dalje nedostaje opreme, na istočnoj granici koja je najizloženija pritisku opreme za rad u noćnim uvjetima.

Njemačka se danas još jednom pokazala kao prijateljska zemlja kada je riječ o operativnom jačanju Granične policije BiH u čijoj je direktnoj nadležnosti sprečavanje ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

“U ovu vrijednu donaciju ubrajaju se deset transportnih vozila za operativni rad GPBiH, uređaji za provjeru dokumenata, endoskopi, baterijske lampe, detektori i drugo”, Margaret Uber, ambasadorica SR Njemačke u BiH.

Nažalost donacija kvalitetne specijalističke opreme od 858.000 eura je kap u moru podrške da bi GPBiH eventualno prerasla u savremenu policijsku agenciju.

“Samo značajnim ulaganjem u infrastrukturu i specijalističku opremu GPBiH dovodimo u poziciju da možemo pratit primjenu modernih praksi koje nam dolaze iz zemalja Zapadne Evrope”, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Od izuzetne važnosti je i šta je predmet donacije, jer loši planovi ili analize institucija ili donatora oštećuju Budžet BiH za pdv izuzetno vrijedne opreme koja ne služi svrsi, stoji u skladištima ili se nepravilno koristi.

“Ono što je nama neophodno je specijalistička oprema naročito vezana za noćni režim rada. To su termovizijske kamere, to su dronovi sa ICR uređajem znači da i noću možemo dizati dronove , odnosno da možemo pregledati teren, i to je najbitnije u ovom momentu. Termovizijske kamere, dronovi i plovila koja mogu na niskom vodostaju da se voze”, rekao je Muamer Fazlagić, komandir Jedinice granične policije Zvornik.

U Zvorniku je jučer na sastanku direktora Galića, ministra Cikotića i predstavnika EUFOR-a obećana podrška, no nije konkretizirano da li će time uskoro biti riješeni problemi boljeg opremanja Jedinice granične policije Zvornik.

“Imamo razumijevanje i dogovor sa EUFOR-om da od opreme koju oni mogu donirati dostave i da nam dopreme ono što mi budemo tražili a mi ćemo tražiti upravo ono što nam nedostaje”, rekao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Iako se konstantno pominje Zvornik kao ključno žarište za ilegalne migracije direktor Zoran Galić nije konkretizirao da li će od 300 kadeta koje je odobrilo Vijeće ministara BiH, a čiju će obuku dijelom finansirati EU, biti zaposleno na ovom dijelu granice, ponovivši da su neophodne izmjene zakona. Ministar Cikotić pak ističe odluku će donositi Zoran Galić i njegovi saradnici.

“Ja mislim da će oni poštovati logiku upravo tih kriterijuma i cijenim da će većina tih ljudi pojačati dio granice koji je najugroženiji”, rekao je Cikotić.

Uz neophodnu podršku koju GPBiH dobija u zadnje vrijeme, veoma je bitno upravljanje ljudskim resursima i obuka za sve one službenike koji će raspolagati sa tako naprednom sepcijalističkom opremom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad