Završena vježba na Manjači (FOTO)

Vijesti 25. sep 202012:42 > 12:45
Ministarstvo odbrane BiH

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer su na vojnom poligonu obuke “Manjača” okončali četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Bataljonska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je od 21. do 24. septembra uspješno realizovala vježbu u cilju NEL-1 ocjenjivanja. U vježbi su učestvovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim sa preko 800 pripadnika OS BiH.

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima, što bi u konačnici trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od strane Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), koja će biti saopćena nakon 30 dana.

Prema Inicijalnoj ocjeni Bataljonska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka.

Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH
Ministarstvo odbrane BiH

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju sa razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica OS BiH za učešće u izgradnji i očuvanju mira.

U prethodnom periodu realizovana je vježba ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje), a u naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja nivoa SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad