Bilo je i vrijeme

Vijesti 25. sep 202019:10 > 19:22
N1

Usvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini 25 godina pozdravili su Delegacija Evropske unije, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Misija OSCE-a. Važan je to korak ka postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i smanjenju stope nekažnjivosti, kao i jedan od ključnih uvjeta za članstvo BiH u EU.

Bilo je i vrijeme, stav je mnogih nakon usvajanja Revidirane Strategije o procesuiranju ratnih zločina. Reakcije stižu i iz Brisela.

“Pozdravljam konačno usvajanje nove strategije za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dvadeset pet godina nakon kraja sukoba, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca. Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine, a sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu”, kaže komesar Europske unije za politiku proširenja i susjedstva Oliver Varhelyi.

A predstavnici pojedinih Udruženja žrtava poručuju kako nisu zadovoljni, jer, kako kažu, ne vjeruju nižim sudskim instancama.

“Suđenje se uopće ne treba spuštati na niže sudove, jer se često desi da se ratnom zločincu sudi u gradu u kojem je počinio zločin nad preživjelom žrtvom. Ja se nadam da će i dalje uvažavati naš glas, kako ne bi gubili svjedoke zbog bojaznosti”, poručuje Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”.

No i dalje se mnogo govori o tome je li dogovor o revidiranoj Strategiji iznuđen, odnosno je li on rezultat pritiska međunarodne zajednice. Oni koji su sudjelovali u pregovorima to opovrgavaju.

“Ja nisam osjetio nikakvu dozu, nikakvu vrstu pritiska. Ono što smo mi zahtijevali, to je i popravljeno u toma Ankesu B, tako da mi nismo imali tu vrstu pritiska”, tvrdi Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS.

A hoće li biti političkih pritisaka u provedbi Strategije?

“Postoje određeni korektivni mehanizmi koji mogu uticati na to, naravno, ne kažem da nije moguće, politički pritisak, ali oni su mogući i na državnom nivou. Mislim da smo ih vidjeli i proteklih nekoliko godina, možda i u predmetima ratnih zločina, ali i svakako predmetima korupcije”, ističe Denis Džidić, BIRN.

Što sada? pojedini su stava kako je sada potreban konkretan napredak u provođenju istraga i kaznenom gonjenju u predmetima ratnih zločina.

Čelni ljudi bh. tužiteljstva za sada tek kratko poručuju:

“Smatram da je veoma važno što je usvojena državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja omogućuje unapređenje rada na ovim predmetima, što je veoma značajno za Tužilaštvo BiH”, navodi Gordana Tadić, glavna tužiteljica.

Vrijeme da se dogovoreno realizira već je počelo teći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad