Preporuka MVP: Bh. građani odmah da napuste regije zahvaćene ratnim dejstvima

Vijesti 28. sep. 202016:50 > 17:12
Podijeli:
Izvor: AFP

Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije, u oblasti Nagorno-Karabagh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u pomenutu oblast do daljnjeg, potvrdio je za N1 Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Preporuka za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da iste odmah napuste”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1.

Napomenuli su da je za konzularnu zaštitu građana Bosne i Hercegovine nadležan Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu.

Takođe, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari.

Kontaktirali smo i Ambasadu BiH u Ankari koja nam je rekla da, prema njihovim saznanjima, u Azerbejdžanu nema državljana BiH.

“Svi državljani BiH koji su se nalazili u Azerbejdžanu i koji su kontaktirali Ambasadu BiH u Ankari, već neko vrijeme se nalaze u BiH zbog situacije s korona virusom”, istaknuo je za N1 Marin Marić, drugi sekretar Ambasadu BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan i Republiku Gruziju.

Podsjetimo, predsjedink Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je Dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji, počev od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija, nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.

Prema posljednim informacijama, najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su u ponedjeljak vlasti tog područja oko kojeg se decenijama spore Armenija i Azerbejdžan.

Jučer je u Newsroomu na N1 gostovao novinar i stručnjak za Bliski istok Hajrudin Somun, koji je kazao da vjeruje da će velike sile i one male regionalne spriječiti rat između Azerbejdžana i Armenije. Riješenje se, smatra on, još jako dugo neće postići, zbog toga što mali Nagorno-Karabakh je planinsko područje usred Azerbejdžana. No, kako je istaknuo, rješenje se neće potići ratom, ali teško će i mirom. 

“Azerbejdžan ne može dozvoliti, da usred svoje zemlje, iako to nije veliki prostor, to je 4.500 kvadratnih kilometara, da ima jednu posebnu nezavisnu državu”, rekao je Somun. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad