Turčilo o digitalizaciji: Ovo su posljedice nerada države

Vijesti 16. jun 201508:39 > 08:40
N1

Gošća Novog dana bila je Lejla Turčilo, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je govorila o procesu digitalizacije i posljedicama nastupanja "televizijskog mraka" u BiH nakon 17. juna.

“Glede digitalizacije, građani će imati problem. Mi nismo ostvarili tehničke uslove da građanima ponudimo digitalizovani signal i digitalnu televiziju. Gubiće se program po program onda kada zasmetaju emitovanje signala drugih država”, kazala je Turčilo na pitanje koje su to posljedice nastavka analognog emitovanja TV signala.

Kazala je da je “država trebala da ponudi neko prelazno rješenje”.

Država je trebala da ponudi neko prijelazno rješenje. Građani mogu preći sada na usluge kablovskih operatera ili gledati programe koji ne budu u tom trenutku isključeni. Dakle, 17. juna neće doći do obustave svih programa, ali vremenom hoće“, dodala je ona.

BiH je preuzela obaveze Ženevskim ugovorom prije devet godina da će ispuniti tehničke uslove za digitalizaciju.

Hrvatska je od tog perioda napravila pomak za četiri godine. 2008. smo mi donijeli strategiju predviđenu da proces bude gotov 2011. godine i od tada se taj rok pomjera. Naš analogni signal će biti prekriven ili ukinut digitalnim signalom zemalja regiona jer će ih ometati u emitovanju“.

O odgovornosti i izostanku reakcije po ovom pitanju, Turčilo je kazala je se radi o cijelom lancu odgovornosti.

Javni emiteri snose dio odgovornosti koji su odbili instalirati dio opreme potrebne za proces digitalizacije. Puno je tu i tehničkih problema i političkih odluka koje nisu donesene. Puno je odgovornih u cijelom lancu; u donositeljima odluka. Ovo je jedna od situacija koje nismo riješili u našem sistemu, a čije se posljedice vide i direktno ćemo ih osjetiti. Većina problema počiva na tome da se stvari ne dogode, pa nikome ništa. Ovdje ćemo direktno i konkretno vidjeti rezultate nerada na procesu digitalizacije. Građanima nije dosta toga jasno i objašnjeno šta to za njih znači“, dodala je ona.